Raval del torrent del Rubió
Castellgalí

Costat de la riera del Rubió, entre la BV-1229 i la Torre del Breny

XVI-XIX
    Varis propietaris
    Cortés Elía, Maria del Agua

Grup de cases al peu del torrent del Rubió i properes a la torre del Breny, al costat de les vies de tren dels FF.CC. i de Renfe. Les cases són: cal Playa, cal Papa, cal Tinetó, cal Ferreró, cal Cuixa i cal Ribera. Són cases que segueixen una tipologia similar, petites, de pedra, amb planta baixa amb cellers (generalment dos) coberts amb volta de canó de pedra, un pis i golfes sota teulada. L'estructura de les cases és senzilla i els elements més destacables són el celler, i generalment una tina i una premsa. En moltes s'han perdut aquests elements tot i que es manté l'estructura general de la casa amb moltes ampliacions i reformes al pis principalment.

L'accés a aquest raval es fa des de la carretera de Sant Vicenç de Castellet al Pont de Vilomara, BV-1229, per un trencall a l'esquerra tot just quan comença el terme de Castellgalí.

L'època de construcció d'aquestes cases correspon al voltant de mitjans i finals del segle XVIII, tot i que alguna pot ser anterior; la casa més antiga probablement sigui cal Playà, ja que surt un Playà al fogatge de 1553 i possiblement fou la primera casa en construir-se a aquest raval. Probablement correspondrien a cases de parcers d'alguna casa més important de l'entorn (Rubió, o el desaparegut mas de la torre del Breny). Les cases s'estenen al costat de la riera del Rubió, des del Breny fins a la carretera BV 1229 de Sant Vicenç de Castellet al Pont de Vilomara.

Iglésias, J. (1979). El fogatge de 1553. Fundació Salvador Vives i Casajuana. Volum I. Barcelona.