Raval del torrent del Rubió
Castellgalí

  Bages
  Raval del Rubió, Urbanització Torre del Breny.
  Emplaçament
  Costat de la riera del Rubió, entre la BV-1229 i la Torre del Breny

  Coordenades:

  41.67806
  1.85736
  404893
  4614663
  Número de fitxa
  08061-33
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVI-XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Varis propietaris
  Autor de la fitxa
  Cortés Elía, Maria del Agua

  Grup de cases al peu del torrent del Rubió i properes a la torre del Breny, al costat de les vies de tren dels FF.CC. i de Renfe. Les cases són: cal Playa, cal Papa, cal Tinetó, cal Ferreró, cal Cuixa i cal Ribera. Són cases que segueixen una tipologia similar, petites, de pedra, amb planta baixa amb cellers (generalment dos) coberts amb volta de canó de pedra, un pis i golfes sota teulada. L'estructura de les cases és senzilla i els elements més destacables són el celler, i generalment una tina i una premsa. En moltes s'han perdut aquests elements tot i que es manté l'estructura general de la casa amb moltes ampliacions i reformes al pis principalment.

  L'accés a aquest raval es fa des de la carretera de Sant Vicenç de Castellet al Pont de Vilomara, BV-1229, per un trencall a l'esquerra tot just quan comença el terme de Castellgalí.

  L'època de construcció d'aquestes cases correspon al voltant de mitjans i finals del segle XVIII, tot i que alguna pot ser anterior; la casa més antiga probablement sigui cal Playà, ja que surt un Playà al fogatge de 1553 i possiblement fou la primera casa en construir-se a aquest raval. Probablement correspondrien a cases de parcers d'alguna casa més important de l'entorn (Rubió, o el desaparegut mas de la torre del Breny). Les cases s'estenen al costat de la riera del Rubió, des del Breny fins a la carretera BV 1229 de Sant Vicenç de Castellet al Pont de Vilomara.

  Iglésias, J. (1979). El fogatge de 1553. Fundació Salvador Vives i Casajuana. Volum I. Barcelona.