Poua de la Fàbrega
Castellterçol

La Fàbrega
    A tocar del marge del camí de Castellterçol a Marfà, a l'oest de la Fàbrega.

XVII-XIX
    Virgínia Cepero González

És una construcció semisoterrada, de planta rodona i coberta amb una cúpula semiesfèrica. Una part de la poua està excavada a la roca i la resta està construïda amb aparell de pedra irregular reforçada amb morter de calç.
    La part soterrada, de 12 m de diàmetre, presenta dues fileres horitzontals de forats que servien per fixar la plataforma interior de fusta d'accés i treball.
    En l'entrega de la cúpula amb el mur hi ha tres grans obertures, situades a l'est i al sud-oest.

L'inventari del patrimoni arquitectònic de la Generalitat l'anomena "Pou de glaç 1".
    La poua de la Fàbrega es troba a tocar del marge del camí de Castellterçol a Marfà, a l'oest de la Fàbrega.

La manufactura del gel va adquirir una gran importància a Castellterçol des del segle XVII fins a inicis del segle XX, a causa del seu clima propici i la proximitat amb la ciutat de Barcelona.
    Les poues, que es construïen a prop dels cursos d'aigua, entre els mesos de desembre a febrer s'omplien de glaç, que es duia amb carros a Barcelona, durant la primavera.
    Castellterçol va organitzar la producció i comercialització del gel, amb l'únic gremi de pouers de gel de Catalunya, que tenia la seu a la capella de Sant Gaietà.

ANZIZU, J.M. (2002) Caminem per Castellterçol. Itineraris per les poues del terme. Castellterçol: Ajuntament de Castellterçol.
    GALLARDO, A. (1933) “El glaç natural, indústria rural que desapareix”. Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya, nº 455, any XLIII. Barcelona: Centre Excursionista de Catalunya, p. 137-142.