Pou del Xoscalat Olesa de Bonesvalls

Alt Penedès
Turó del Pi de les quatre soques. 08795 OLESA DE BONESVALLS
Al turó del Pi de les quatre soques.

Coordenades:

41.38422
1.86129
404790
4582036
08146-146
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
XIX-XX
Dolent
L'interior està en mal estat i no manté l'aigua.
Inexistent
Difícil
Productiu
Privada
Ref. cad.: 010A00054
Cortés Elía, Mª del Agua

És un dels pous més grans del terme. De planta circular, amb les parets de pedra seca i amb una davantera molt maca formada per blocs de pedra ben escairats formant una mena de balconet. L'interior està en mal estat i no permet mantenir l'aigua. Hi ha una analització que extreu l'aigua sobrera a l'exterior i que formava una font.

Fotografia de Santi Estrada.

La manca d'aigua sempre ha estat un problema per a Olesa. Ja al 1737 hi hagué una gran sequera i els habitants del terme no en tenien ni per beure per l'abús que es va fer de regar els horts amb l'aigua del pou dels Bous i de la Font que eren comuns construïts a la riera, dins els límits del poble. Per això totes les persones que cultivaven o tenien bestiar feien el seu propi pou aprofitant les diferents vetes d'aigua de la riera o les fonts.

ESTRADA, D.; ESTRADA, S.; FARRÉ, P.; MITJANS, M.; ROS, D.; ROS, N.; ROS, R.; SOLER, J. (2005). Petjades Històriques. Recull de construccions rurals en pedra seca i altres curiositats naturals al terme d'Olesa de Bonesvalls. Grup de Recerca Olesa Rural. Edicions Andana, Vilafranca del Penedès.