Pou del Mas de La Serra
Fogars de la Selva

    Polígon 12 Parcel·la 36
    Emplaçament
    Veïnat de La Serra
    125

    Coordenades:

    41.72332
    2.5329
    461149
    4619163
    Número de fitxa
    08082 - 113
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XVIII-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08081A012000360000BP
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    Pou vertical amb registre semi-cilíndric excavat al terra,  situat a mà dreta del camí, just abans de trepitjar l’era del mas Serra. La part superior visible presenta una forma troncocònica amb coberta voltada escapçada. El parament originari és de pedra lligat amb morter de calç, amb nombroses reparacions i afegits realitzats emprant el maó de diferents gruixos. Conserva parcialment part de l’acabament a base d’un arremolinat de morter de calç, amb retocs posteriors de ciment. Orientada a migdia hi ha una portella folrada amb xapa collada amb un parell de frontisses i tancada amb un cadenat. Al dessota, destaquen dos ampits o pedrissos per a posar-hi la galleda.

    En el fogatge de Ramió de 1497 s’esmenta el cognom Serra.

    L’any 1607, s’inscriu en el llibre d’òbits el difunt Antoni Serra, del mas de la Serra.

    L’any 1652, la casa o alguna de les dependències d’aquesta és habitada pel matrimoni format per Miquel Duran i Petronella, ambdós d’Hostalric, que s’hi instal·len fugint del perill de contagi de la pesta bubònica. Durant la seva estança, neix la Maria, que és batejada a l’ermita de La Serra.

    L’any 1686, en el llibre de bateigs consta el bateig a l’ermita de Maria, filla de Margarida i de Josep Serra del mas Serra i batlle de n’Orri dels dominis de Cabrera. L’any 1687, el mateix Josep Serra i batlle de n’Orri és padrí en el baptisme del nounat dels masovers del mas Segalar.

    L’any 1689 mor Francesc Serra.

    L’any 1704 és enterrat “en lo vas de casa d’en Serra, un fill albat de Josep Serra i de Victòria, sa muller”.

    L’any 1731 la casa és de la pubilla, Elisabet Serra, que està casada a Joan Puiggermanal.

    L’any 1736 mor Maria Àngela Serra, vídua “habitant lo Mas Serra”.

    L’any 1737, hi consten com a masovers el matrimoni format per Sebastià Dalmau i Francesca Horta.

    L’any 1742 la casa és de Josep Serra. En el registre del llibre d’òbits s’hi inscriu la mort del mosso de la casa, Isidre Perejoan, de Breda “habitant per mosso a casa d’en Josep Serra”.

    L’any següent (1743) mor Josep Serra. I el mateix any neix Maria Puiggermanal i Serra, filla de Joan i Elisabet Serra (1710 - †1768).

    L’any 1749 mor Joan Forner, de vuitanta anys que vivia a la casa, sense especificar si era pastor, masover o mosso.

    L’any 1846 el masover és Joan Masó.

    En el cadastre de 1862 la propietat ha passat a mans Martí Puigjermanal d’Hostalric. En aquest moment el propietari declara tenir setze quarteres de secà, mitja quartera de vinya, vuit quarteres de sureda, una quartera d’albereda, dues-centes una quarteres de bosc i trenta-cinc quarteres i mitja de terra erma. Disposaven també d’una parella de bous i també de dues eugues i diversos caps de ramat.

    En el padró municipal de 1889, el propietari és el mateix, però a la casa hi viu una família de masovers, Feliu Guitart Defaux (vídu) amb el seu fill, la nora i el net (Francesc Guitart Brugués maridat amb Francesca Vellvert Ribas i la nena, Joaquima)

    Tot i que els propietaris sempre van tenir-hi la residència pròpia, hi havia masoveria i diferents dependències habilitades per als diferents treballadors i masovers. En els censos parroquials dels residents de Ramió d’inicis del segle XX i fins ben bé mitjans del mateix segle, es documenten els noms dels diferents masovers.

    De 1905 a 1914 hi viu el matrimoni format per Nicolau Nadal i Emília Sureda i els seus fills (Josep, Mercè, Joan, Francesc i Antoni). També hi viuen dos pastors, (Salvador Castanyer i Joaquim) la minyona (Rita Xamaní) i un sagal (Emili Bagot i Nadal).

    De 1918 a 1927 hi consten, sense precisar, els següents estadants: Francesc Reixach, Josep Reixach, Àngel Reixach, Lluís Reixach, Joaquim Reixach, Josepa Sitjà i Jaume Vila.

    De 1928 a 1948 consten el matrimoni format per Joan Bayès Rovira (†1944) i Francesca Font Riera (1948) i els seus fills (Paula, Josep, Josepa, Andreu, Teresa, Vicenç, Maria, Remei, Montserrat, Salvador i Ramon). L’Andreu es casa l’any 1933 amb Maria Xamaní Fonollet (†1948) que viuran i treballaran al mas amb els seus quatre fills. Aquesta darrera però, mor molt jove, amb només trenta quatre anys.

    La casa disposava d’una font a proximitat.

    FUGAROLAS i MASÓ, Jaume i VILÀ i CAMPS, Josep (2007). Fogars de La selva, temps ha. Fogars de La Selva: Edició dels autors.