Portalada de Sant Vicenç de Malla
Malla

Museu Episcopal de Vic. Pl. del Bisbe Oliba, 3. 08500 Vic

XII
    Bisbat de Vic, C/ Santa Maria, 1. 08500 Vic
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

La portalada de l'església de Sant Vicenç de Malla està situada a l'entrada de la secció del romànic del Museu Episcopal de Vic. El portal original s'obria a la façana sud del temple, fins que va ser desmuntat i més endavant reconstruït al museu, tot i que faltaven algunes de les peces originals que el constituïen. És un portal d'arc de mig punt adovellat amb dues arquivoltes esculpides amb motius vegetals i aus, sostingudes per dos parells de columnes amb capitells historiats. Pel que fa a la iconografia, en un dels capitells hi trobem un personatge central atacat per dos lleons, un a cada costat, amb un individu que els atia a l'extrem esquerre de l'escena, a més de tres personatges que ho contemplen des de l'extrem dret. En un altre capitell hi ha una persona als peus de dos lleons encarats, damunt dels quals hi ha dues aus, suposadament carronyaires. En el tercer capitell hi ha dos homes amb capa muntats sobre dos lleons enfrontats. Finalment, al quart capitell veiem tres personatges; el central és agafat per les mans en un costat i pels cabells per l'altre, mentre un d'ells sosté una arma amb l'altra mà. Hi ha diverses interpretacions sobre les escenes que es representen als capitells, entre les quals hi ha el martiri de Sant Vicenç. Per les seves característiques formals, ha estat atribuïda al taller de Vic-Ripoll, que durant el segle XII també van treballar a la Catedral de Vic, a Santa Eugènia de Berga i Folgueroles.

La portalada de Sant Vicenç de Malla va ser traslladada per peces al Museu Lapidari de Vic l'any 1893. El 1934 va traslladar-se a l'antiga seu del Museu Episcopal, on va muntar-se. Durant la Guerra Civil va ser desmuntada i fins el 1948 no va reconstruir-se en el seu emplaçament actual, amb peces de la Catedral de Vic. Durant les excavacions arqueològiques fetes l'any 1983 a l'església de Sant Vicenç de Malla pel Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona, es van trobar més peces de la portalada.

LÓPEZ, A.; FIERRO, X.; MACÍA, X. (1984). Excavacions a l'església de Sant Vicenç de Malla (Osona). Inèdit.
    VIGUÉ, J., dir. (1984). Catalunya Romànica. Osona I, vol. II. Barcelona: Enciclopèdia Catalana.
    VIGUÉ, J., dir. (1986). Catalunya Romànica. Museu Episcopal de Vic - Museu Diocesà i comarcal de Solsona, vol. XXII. Barcelona: Enciclopèdia Catalana.