Pont de Miralles
Cercs

Al pantà de la Baelles, sota les aigües

es troba sota les aigües del pantà
    Sense accés
    Agència Catalana de l'Aigua
    Sara Simon Vilardaga

El pont es troba sota de les aigües del pantà de la Baells, no és visible, ni quant hi ha molta sequera, ja que es troba en una zona molt pròxima a la presa, en una cota corresponent a un nivell molt baix de l'aigua. Segons les fotografies existents, podem saber que aquest pont té tres arcs grans de mig punt i dos laterals o estreps massissos. Consta que és bastit tot en pedra, que té 502 metres d'alçada i 53 metres de llum.
    Aquesta infraestructura viària que formava part de la carretera de Berga a Vilada, Ripoll i Ribes, era part d'una xarxa de comunicacions important que facilitava l'accés i comunicació en sentit est-oest. Es trobava localitzat a l'antic nucli de la Baells, just a tocar de l'antiga estació del ferrocarril de via estreta de Manresa a Guardiola.

les coordenades són aproximades.

Abans de la construcció del pantà de la Baells, en el traçat de l'antiga carretera de Berga a Ripoll i en el punt de creuament amb el riu Llobregat hi havia el pont de Miralles que permetia creuar el riu. El pont es va construir entre els anys 1886 i 1897; el pont era conegut amb el nom de Miralles que és el nom d'una masia propera.
    El nou pantà va obligar a redissenyar completament l'antiga carretera en aquest tram, cosa que feia necessari construir un viaducte que salvés el pantà a poca distància de la presa i del pont de Miralles. El nou viaducte anomenat de la Baells, que venia a substituir aquest antic pont, fou construït entre el mes de juny de 1974 i el mes de maig de 1975 per l'empresa "Ferrovial SA". Les obres foren dirigides per l'enginyer Juan Loureda.

LATORRE, X. (1995): Història de l'Aigua a Catalunya, Barcelona i Premià de Mar, l'autor.
    SERRA, Rosa. (et al.) (1991): Guia d'Art del Berguedà. Berga.
    SERRA, R. (2006): Cercs. La mirada del fotògraf. Berga: Zenobita edicions.
    SERRA, R. (2006): "Cercs: ponts de totes mides, camins de totes menes", a L'Erol, número 89, p. 24-29.
    TORRES, C.A.(1905): Itinerari per les Valls Altes del Llobregat. Berguedà. Barcelona.