Pont de l'afrau dels Cortalets
Gisclareny

    Berguedà
    Al vessant sud de la Serra de la Moixa al costat dret del torrent de l'afrau dels cortalets
    Emplaçament
    Darrere del Cap sadorm. Pujar a pleta de Cortals (90 min) i seguir esquerre per viarany fins torrent
    1799

    Coordenades:

    42.28668
    1.76005
    397772
    4682351
    Número de fitxa
    08093 - 45
    Patrimoni natural
    Tipologia
    Zona d'interès
    Mesozoic
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    PEIN. Llei 37/1966 de 31 de maig; Decret 353/1983
    Accés
    Difícil
    Altres
    Titularitat
    Privada
    08092A002000320000YU
    Autoria de la fitxa
    Pere Cascante i Torrella

    Imponent pont natural que hi ha al vessant sud de la serra de la Moixa molt a prop del torrent de l'afrau dels cortalets i darrere del Cap de Sadorn. Es tracta d'un forat càrstic natural de de 20 m. d'alçada i 30 d'ample amb un pilar natural a prop d'una paret calcària que es va ndependitzar per l'erosií i el pas contínu de l'aigua. Correspon amb un pont que per les seves caracaterístiques és impressionant i correspon amb un lloc de gran bellesa natural dins el Parc natural del Cadí Moixeró.

    Zona de dificil accés i molt poc coneguda per correspondre amb un dels indrets més amagats del parc Natural del Cadí Moixeró. S'hi pot anar des de la pleta dels cortals fins arribar al torrent de la Muga. S'aconsella anar-hi amb algú que coneix la zona

    Des de el punt de vista geològic, la serra del Cadí té una gran importància històrica ja que dóna nom al mantell del Cadí, unitat descoberta en els anys 80 gràcies a les investigacions portades a terme per les companyies petrolieres que treballaven al Pirineu oriental. L'existència de l'encavalcament de Vallfogona (encavalcament basal de totes les unitats), ja es coneixia d'abans però no es considerava gaire important. El resultat de les anàlisis del subsòl amb geofísica i de les dades dels pous van permetre evidenciar l'existència d'aquesta unitat
    anomenant-se mantell del Cadí, ja que els relleus més importants corresponien a
    aquesta serra. Altres aspectes històrics fan referència a la necessitat que s'ha tingut des de fa
    anys de protegir l'àrea de la serra del Cadí. Aquest objectiu ja figurava ja en les previsions de planificació regional que feu, al 1932, la Generalitat de Catalunya de l'època republicana. Es tornà a plantejar, molts anys després, en el Pla provincial de Barcelona del 1963 (que preveia la possible existència de diversos espais naturals a la zona); el 1966 es promulgà la Llei que establia la Reserva Nacional de Caça del Cadí. Finalment, per la Llei 6/1982, del 6 de maig de la Generalitat de Catalunya, fou declarat el Paratge Natural d'interès Nacional del massís de Pedraforca. El Parc Natural del Cadí-Moixeró, amb una superfície de 41.342 hectàrees, és el parc natural més gran de Catalunya i forma part de tres comarques: l'Alt Urgell, el Berguedà i la Cerdanya.

    CASÒLIBA; J (2015). Àrees d'interès geològic al Parc Natural del Cadí Moixeró. Fitxa núm. 23. CORTINA RAMOS. A; GORDI I SERRAT.J (2007). Carta del Paisatge del Berguedà. Pacte per a la protecció. Gestió i millora dels paisatges del Berguedà.
    GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE MEDI AMBIENT. PARC NATURAL DEL CADÍ MOIXERÓ (2013). Patrimoni cultural i natural.