Pont de la Molina
Santa Maria de Merlès

Sector sud-oest del terme municipal
    A 4.200 metres per pista forestal de la carretera BV-4406, punt quilomètric 11'200.

Jordi Compte i Marta Homs

El pont de la Molina està situat a l'extrem sud-oest del terme municipal salvant el pas de la riera de Merlès a la zona de la Molina.
    Es tracta d'un pont de pedra d'uns 22 metres de pas i 1'65 metres d'amplada. Està format per tres ulls de 6 metres d'amplada cadascun amb la volta revestida de maó i dos robustos pilars. El pont està coronat per una baixa barana emmarcada amb maó i una estructura de ferro rovellat. Cada extrem del pont, en forma d'embut, està delimitat amb guarda-rodes de pedra.

El pont permetia el pas de carruatges però actualment és difícil passar-hi amb cotxes ja que el seu pas és molt estret. Uns metres al nord hi ha un pas alternatiu que travessa per la llera de la riera però només és apte per cotxes tot terreny i en època que no baixi aigua. Mig pont pertany a Santa Maria de Merlès i mig pont a Puig-Reig ja que la riera marca el límit municipal.

El pont de la Molina es va construir l'any 1931. Fonts orals han explicat que fou un any de molta secada i que a l'estiu no baixava aigua a la riera. L'aigua que necessitaven per fer la pasta per la fabricació del pont l'havien d'anar a buscar a les profunditats d'alguns gorgs, que eren els únics llocs on es conservava una mica d'aigua en tota la riera. Aquell estiu no va ploure fins a la MD de Pinós (setembre).