Plàtans de la plaça de la Corona
Granollers

    Vallès Oriental
    Plaça de la Corona
    Emplaçament
    A la zona d'eixample de Granollers
    143

    Coordenades:

    41.60573
    2.28816
    440684
    4606247
    Número de fitxa
    08096 - 233
    Patrimoni natural
    Tipologia
    Espècimen botànic
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Regular
    Avançat estat malaltís i de decaïment, degut a les greus lesions de les ferides que se’ls feia amb les antigues podes.
    Protecció
    Legal
    Arbre o arbreda d'interès
    Catàleg del Patrimoni Natural. Elements Botànics d’Interès Municipal (EBIM). Ajuntament de Granollers. Aprovat el novembre de 2005, finalitzat el 2009. Núm. Catàleg: EBIM-21.
    Accés
    Fàcil
    Altres
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Granollers
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Conjunt de plàtans que ornamenten la cèntrica plaça de la Corona. Antigament hi passava la carretera de Barcelona a Vic, i els arbres es trobaven a una banda i altra del vial, tot remarcant l'eix longitudinal que suposava la carretera al seu pas per aquest espai urbà.

    En total hi ha una vintena de plàtans, distribuïts en dues dobles fileres a banda i banda de la plaça. Es tracta de l'espècie Platanus hispànica (CUSPINERA et alií, 2001). Aquest és un arbre caducifoli corpulent, que pot atènyer fins a 40 metres d'alçada i que presenta una capçada ampla, amb una escorça de la qual es desprenen plaques irregulars de ritidoma. Les seves fulles són palmades, grosses i els fruits estan guarnits de pèls i reunits en boles sostingudes per un llarg peduncle. Les seves qualitats ombrívoles, que li ofereixen el dens fullatge de les seves branques, així com la seva rapidesa de creixement, han fet d'aquest arbre un dels més plantats en carreteres, parcs i jardins a Catalunya.

    Durant anys les capçades foren severament podades i obligades a estendre’s. En els últims anys s’ha deixat aquesta pràctica per tal de preservar els arbres. Actualment s’observa un avançat estat malaltís i de decaïment, degut a les greus lesions de les importants ferides que se’ls feia amb aquelles podes.

    És un tipus d'arbre extensament plantat al llarg de carreteres i passeigs pel fet de tolerar bé la contaminació atmosfèrica, ja que pot arribar a fixar a les fulles 200 kg de pols anualment. Realitza una important funció depurativa de l'aire.

    Molt probablement aquests arbres van ser plantats al segle XIX, amb posterioritat a l'any 1848. Fou aquest any quan es va obrir la carretera de Barcelona. El seu dens fullatge servia i serveix per donar ombra en un lloc tan transitat i ocupat els dies de mercat com aquesta plaça.

    En temps de la República la plaça formava part d’un ambiciós pla d'obres i millores urbanes que va donar lloc a un emprèstit de dos milions de pessetes. Sota d’aquestes directrius s'ordenaria el creixement de la ciutat fins més enllà de la Guerra Civil, segons diu Jordi Planas i Maresma (MONREAL, 1997). El trànsit que anteriorment passava pel centre es desvià pels costats, seguint el perímetre circular que va adquirir.

    MONREAL, Lluís et al. (1997) M. J. Raspall, arquitecte. Barcelona: Fundació "La Caixa".

    Catàleg del Patrimoni Natural. Elements Botànics d’Interès Municipal (EBIM). Ajuntament de Granollers. Aprovat el novembre de 2005, finalitzat el 2009. Núm. Catàleg: EBIM-21.