Plataners de Prats
Prats de Lluçanès

Sector nord-est del terme municipal
    Carretera BP-4653 entre els punts quilomètrics 0'100 i 0'900

Regular
    Només es conserven plataners a l'entrada del nucli per la carretera BP-4653, al passeig Lluçanès i al carrer Reforma.
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tipus de protecció: Ambiental
    Ajuntament de Prats i Diputació de Barcelona. Rambla Catalunya 126-128. 08008. Barcelona
    Jordi Compte i Marta Homs

Els plataners de Prats de Lluçanès estan situats a la carretera BP-4653, a l'entrada al nucli urbà de Prats de Lluçanès per l'oest, al sud i a l'est del santuari de Lourdes, i a dins del nucli urbà, en el passeig Lluçanès i el carrer Reforma. D'una banda hi ha una quinzena d'exemplars de plataners disposats a banda i banda de la carretera, tot i que especialment al costat nord, alguns plantats modernament. Els de majors dimensions, i per tant més vells, es troben emplaçats davant del restaurant cal Quico, i els que flanquegen l'entrada del camí que condueix al santuari de Lourdes. D'altra banda, també hi ha diverses fileres de plataners que a l'estiu donen ombra a la majoria del passeig Lluçanès, des de l'extrem nord, a la font del doctor Grau fins a la seu de l'ajuntament, cal Bach; i una dotzena de plataners que flanquegen el carrer Reforma pel costat oest.

La tercera imatge ha estat extreta de l'arxiu fotogràfic municipal.

Antigament, totes les vies d'entrada i sortida del nucli urbà estaven delimitades per fileres de plataners a banda i banda, essent especialment llarga la que arribava des de Lluçà, l'actual C-154. Els plataners eren especialment apreciats a l'estiu, ja que oferien una refrescant ombra als carros i carruatges que transitaven pel camí. Amb l'arribada de nous vehicles més grans i ràpids, els plataners van ser talats, als anys setanta, per l'estretor del pas que deixaven.