Plantada del pessebre a Sant Mateu
Premià de Mar

Premià de Mar

Jordi Montlló Bolart

Des de fa 40 anys, ininterrompudament, s'ha portat un pessebre, primer a Can Gallemí i després davant l'ermita de Sant Mateu (a 100 metres de Can Gallemí), terme municipal de Premià de Dalt, però espai molt vinculat a tots els pobles de l'entorn. Sempre és el diumenge abans de Nadal. Molta gent puja caminant des de Premià de Mar, d'altres hi van amb cotxe, però l'han de deixar a una bona distància. Aquesta planta s'organitza des dels Amics de l'Art Pessebrístic de Premià de Mar, l'Esplai Parroquial, la parròquia de Sant Cristòfol i, darrerament, els Caminants de matinada, que es cuiden de pujar el pessebre caminant fent torns per portar-lo. Els nois i noies del Centre d'Esplai també pugen caminant. Un cop allà dalt es fa una Missa a l'aire lliure, i després es fa una cantada de nadales al voltant del pessebre. Abans però cal agafar forces amb un bon esmorzar. L'esplai aporta coques i cafè per entrar en calor.

L'any 1971 es va fer la primera plantada del pessebre de la comunitat de Sant Cristòfol de Premià de Mar. Fou al lloc conegut com a Can Gallemí, darrera la masia de Can Riera, un balcó magnífic del Vallès, des d'on es pot divisar en dies clars, el Montseny, Montserrat i, fins i tot, els Pirineus. La idea sorgí de Mn. Ferran Bueno, que en aquells moment n'era vicari i que tenia l'experiència de la plantada que feia el centre Excursionista de Vilafranca del Penedès. Compartí el projecte amb Jordi Planas i Ramir Comas i amb Pere Crespo, pessebrista dels Amics de l'Art Pessebrístic. La primera Missa la va oferir Mn. Joan Roura, les altres Mn. Ferran Bueno i els diferents rectors i vicaris que han passat per la parròquia de Sant Cristòfol. Els dos primers pessebres els va fer en Pere Crespo, després i fins l'any 2000 en Joan Muñoz i, a partir de l'any 2001, en Francesc Bosch.

MONTLLÓ BOLART, Jordi (2005). Plantada del pessebre a l'ermita de Sant Mateu; dins Per Nadal, el pessebre. Col·lecció Emaús 68. Centre de Pastoral litúrgica. Barcelona, pàgs..76 - 78.