Plaça Galceràn de Pinós nº 19
Bagà

    Berguedà
    Nucli històric. Plaça Galceràn de Pinós nº 19. 08695 BAGÀ
    Emplaçament
    Entre la plaça Galceràn de Pinós i el carrer Calic.

    Coordenades:

    42.25268
    1.8604
    405995
    4678460
    Número de fitxa
    08016-96
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Segle
    XIII-XIV
    Estat de conservació
    Bo
    Nivell protecció a les NNSS de Bagà any 1983: 1b (conservació parcial i rehabilitació).
    Protecció
    Inexistent
    Les muralles de Bagà són BIC R-I-51-5194, llei 16/1985 06 25 BOE
    Accés
    Restringit
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 47313DG0768N
    Autoria de la fitxa
    Cortés Elía, Mª del Agua

    Casa de planta i quatre pisos, més un soterrani pel carrer Calic. La façana que dona a la plaça no té elements d'interès: en pedra el porxo de la planta baixa i el primer pis, arrebossat el segon i tercer pis. L'element característic d'aquesta casa son els murs interiors de pedra de l'accés de la planta baixa per la plaça, el sostre de la planta baixa de bigajunt de fusta i l'estructura general dels murs que donen al carrer Calic. És una paret de pedra feta amb còdols i conserva els forats de les bigues per recolzar la bastida de construcció, dos a cada pis, amb un total de vuit. L'aspecte general d'aquesta façana és molt massís, recordant una torre. No hi ha cap indici de que aquí pogués haver una de les torres de la muralla, tot i que l'estructura general ho recorda.

    Considerar el subsòl com a zona d'expectativa arqueològica en qualsevol intervenció. Elements a conservar: el volum exterior del carrer Calic. Mapa del nucli antic de Bagà. Diputació de Barcelona, servei cartogràfic. Escala 1:1000.

    Coneguda com cal Peça. La plaça té origen en el traçat i parcel·lació de la vila feta per Galceràn de Pinós l'any 1234 en concedir la carta de fundació. L'any 1290 es té notícia d'unes cessions de patis, un dels quals es trobava a la plaça. Hem de suposar que l'estructura porxada ja procedeix de l'edat mitjana tot i que les cases han sofert moltes variacions al llarg del temps. Tan sols es conserven elements puntuals que tenen un interès històric, a més de l'estructura general de la plaça. El conjunt de cases que limita amb el carrer Calic es troben al costat o sobre l'antiga muralla. Les cases estaven separades de la muralla per una mena de camí de ronda, ja que estava prohibit construir-les adossades.

    CABALLE, F. ; UREÑA, J. (2000). Noms i renoms de la Vila de Bagà. . Col. Roca Tiraval, nº 1. Associació Medieval de Bagà. SERRA VILARÓ, J. (1930). Baronies de Pinós i Mataplana. Investigació als seus Arxius. 3 vols. Reedició de 1989 del Centre d'Estudis Baganesos. VILADÈS, R. (1996). Les muralles de Bagà. Llibres de l'Àmbit, nº 8. Àmbit de Recerques del Berguedà.