Plaça Folch i Torres
Granollers

PEPHA nou, Zona Arqueològica
    Sense accés
    Diversos
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo

Durant les obres de rebaixament del sòl, efectuades l'any 1972 prop de l'angle format per l'edifici que es troba entre la plaça i el Passatge de Sant Bartomeu, hi va aparèixer restes de teules pertanyents a un enterrament d'inhumació i restes d'un dollium amb inscripcions: VMXXVS, que segons transcripció de J. Estrada (1993:98) significar que en el mencionat atuell hi cabrien 1.025 sextaris (VILA, 2001)

El jaciment es troba al centre del nucli romà, a tocar de molts altres. S'obren fitxes separades al trobar-se així a (VILA, 2001). Fotografia de Lluís Vila i Bonamusa. Proposta de protecció al nou PEPHA Zona Arqueològica. La plaça rep el nom popular de "PLAÇA NEGRA" pel tipus de pavimentació i els vidres.

Documentat el 1972 per J.Estrada (VILA, 2001).

ESTRADA i GARRIGA, Josep (1993) : Granollers a l'antiguitat. Granollers; Tarafa, Editora de Publicaciones, S.L. Revista.

PARDO RODRÍGUEZ,J. (1989): " La romanització al Vallès", Rev. Estudis de Granollers i del Vallès Oriental 1. Aproximació al medi natural i a la història de Granollers.

PARDO RODRÍGUEZ,J. (1993): "El nucli romà de Granollers. Breu resum de l'estat de la qüestió" Empúries, Revista de Prehistòria, Arqueologia i Etnologia, núm. 48-50,II.

TENAS BUSQUETS, M. (1999): El nucli romà de Granollers: l'aportació de les restes funeràries. IX Memorial Joan Camps, Associació Cultural de Granollers.