Placa antiga amb nom de carrer ("Calle Alcázar de Toledo")
Carme

  Anoia
  C/ Major, n. 22
  Emplaçament
  Al nucli urbà de Carme.

  Coordenades:

  41.53295
  1.61966
  384850
  4598842
  Número de fitxa
  08048 - 50
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1939-75
  Estat de conservació
  Regular
  Si no s'hi actua s'anirà perdent amb el temps, ja que l'element no és objecte de cap tipus de manteniment i està exposat als elements meteorològics.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Ornamental
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Carme. Avda. de Catalunya, 2. 08787 Carme.
  Autoria de la fitxa
  Jordina Sales Carbonell; Natalia Salazar Ortiz

  Es tracta d'una placa de carrer d'època de la dictadura franquista que, juntament amb dues més que es conserven al nucli urbà, ha arribat fins els nostres dies amb més o menys fortuna, ateses les circumstàncies polítiques dels temps en que fou col·locada a la via pública i els posteriors canvis polítics soferts pel país. Porta un nom implantat durant la postguerra ("Calle Alcázar de Toledo"), que canviava el nom anterior ("Carrer Major") i que, arribada la democràcia, es va tornar a recuperar. Ubicada al carrer Major, n. 22, cantonada amb carrer Soldevila, es tracta d'una placa feta de morter, amb les lletres en relleu, que conté la inscripció "Calle Alcázar de Toledo". Està en mal estat de conservació ja que s'ha intentat repicar, però encara es pot llegir el text. Conserva també restes d'enlluït i de pintura.

  L'Alcázar de Toledo era un símbol del règim franquista, ja que durant la Guerra Civil fou el bastió de resistència de la Guàrdia Civil i patí un setge ferotge per part de les tropes de la Segona República. La propaganda franquista considerà una gesta heroica el seu alliberament per part de les forces nacionals, esdevenint des de llavors un dels símbols més explotats pel règim dictatorial. Al marge del règim polític sota el que es va col·locar aquesta placa de carrer, un cop superada la transició i consolidada la democràcia, caldria començar a pensar en protegir-la com a element patrimonial, sense cap tipus de connotació ideològica de fons.