Pla de la Garga i el Cerdà
Centelles

Al sud-oest del terme municipal. Sobre els cigles de Cerdà. S'arriba pel camí que porta al Sunyerl

Jordi Petit Gil

La zona forma un mosaic de camps de conreu i marges arbustius de gran importància com a àrea d'hivernada d'ocells fringílids i de caça de rapinyaires rupícoles com el falcó peregrí o el duc. També podrien constituir espais vitals per la cria del mussol comú i l'enganyapastors. Espècies de mamífers com el conill o l'eriçó fosc tenen un hàbitat òptim en aquesta àrea. També hi ha la possibilitat de trobar-hi espècies com el siboc, la llebre o l'eriçó clar espècies totes elles que tenen molt a prop el seu límit de distribució. Entre les espècies de rèptils, és probable trobar la serp d'escolapi a les parts més humides. A les basses de les diverses masies, es probable localitzar-hi tritó comú, sempre i quan no hi hagi peixos.

Un factor que alteraria l'hàbitat d'aquestes espècies seria l'ampliació de la pedrera del Cerdà.
    En aquest espai destaquen com a paratges el Plec de Llibre, el Quicarell i el Turó de les Onze Hores.

- PLADEVALL, Antoni (1987). Centelles. Aproximació a la seva història. Ajuntament de Vic.
    -A.A.D.D. (2009) Informe de l'Associació per la Defensa del territori "Ara o Mai" Centelles, Inèdit.