Pintures murals de Sant Martí
Sobremunt

Església de Sant Martí de Sobremunt, s/n. Nucli urbà. Sobremunt

Camil Bofill
    Bisbat de Vic. c. Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Jordi Compte i Marta Homs

Les pintures de Sant Martí de Sobremunt estan ubicades al presbiteri de l'església parroquial de Sant Martí de Sobremunt.
    Es tracta de dos quadres de 229'5 centímetres d'alçada per 189'5 d'ample, pintats amb la tècnica d'oli sobre fusta utilitzant la fusta, pigments emulsionats i carbó com a materials. Són obra de Camil Bofill i porten per a títol la Conversió de Sant Martí.
    Es tracta d'un conjunt de dos quadres complementaris, de dimensions rectangulars col·locats a la paret del presbiteri, a banda i banda de la fornícula principal. Ambdós quadres tenen la mateixa composició: una faixa horitzontal a la part superior, amb inscripció; una faixa horitzontal a la part inferior, amb sanefa zigazagada; i dos episodis de la trobada de Sant Martí amb un pobre, amb el qual acaba compartint la capa, cobricel·lats per un sol àngel.
    Les figures que protagonitzen els dos episodis de cada quadre són traçades a partir de multitud de segments de corba i rectilinis característics de l'autor. Un llunyà paisatge natural fa de teló de fons a les figures; l'àngel que sobrevola cada quadre mira al centre. Hi predominen amb força els tons vermellosos, verdosos i negres.
    En el primer quadre els dos episodis descrits són la trobada amb el pobre, i el gest d'agafar-se la capa; en el segon quadre, els episodis són el moment en el que el sant talla la capa, i quan el pobre ja va vestit.
    En les faixes horitzontals dels dos quadres hi ha una inscripció, en el de l'esquerra "CONVERSIO", i en el de la dreta "SANT MARTI". En l'angle inferior dret del quadre dret hi ha la signatura de l'autor "Camil Bofill 1979".

El número registre de la fitxa de les pintures (Conversió de Sant Martí) de l'església de Sant Martí a l'Inventari de Béns artístics del Bisbat de Vic és: BdV. 1121

Camil Bofill va néixer a Torelló l'any 1957 i la seva inquietud artística es desvetllà de molt jove. La seva primera obra important va ser un gran díptic sobre fusta dedicat a la conversió de Sant Martí, que va realitzar per al presbiteri de l'església parroquial de Sant Martí de Sobremunt, l'any 1979. Altres obres que realitzà foren les pintures de Sant Feliu de Torelló o el retaule de Santa Maria de Borredà.

MONTAÑÀ, Dani, "Conversió de Sant Martí" dins Inventari de béns artístics del Bisbat de Vic (inèdit).