Pica beneitera de Santa Maria de la Tossa
Santa Margarida de Montbui

    Anoia
    La Tossa de Montbui (08710 Santa Margarida de Montbui)
    Emplaçament
    Dins l'església de Santa Maria de la Tossa. Crta. BV-2204, km.2

    Coordenades:

    41.55522
    1.58048
    381622
    4601368
    Número de fitxa
    08250-123
    Patrimoni moble
    Tipologia
    Objecte
    Medieval
    Romànic
    Segle
    XII-XIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Física
    Accés
    Fàcil
    Religiós
    Titularitat
    Privada accessible
    Fundació La Tossa de Montbui. (Refugi de l'Ermità, s/n, 08710 Santa Margarida de Montbui)
    Autoria de la fitxa
    Raquel Valdenebro Manrique

    Dins l'església de Santa Maria de la Tossa es localitza una peça utilitzada com a pica beneitera, que consisteix en un sol bloc de pedra dividit, mitjançant un motiu ornamental en forma de soga gruixuda, en dues parts be diferenciades, talment com si es tractés d'una capitell i un fust de columna. La part superior, que té forma d'una tassa, és ornada amb una cinta horitzontal que s'entrecreua amb unes altres col·locades verticalment, sota unes nanses massisses situades al capdamunt. L'alçada total d'aquest element és d'uns 56 cm, dels quals 25 corresponen al vas. La concavitat és configurada per un diàmetre extern d'uns 33 cm i un d'intern d'uns 25 cm. JUNYENT (1975: 511)

    Diferents autors han suposat que aquesta peça singular podria procedir del castell, i haver estat aprofitada com a pica beneitera ja des d'antic. JUNYENT (1975: 511) L'existència d'un motiu ornamental com és el de la soga, indica la possibilitat de que pertanyi al període romànic, i sigui datable entorn als segles XII-XIII, tot i que també podria ser lleugerament posterior. Aquesta pica beneitera és col·locada damunt d'un bloc de pedra treballat que, per les seves característiques, podria tractar-se d'un suport d'altar també reaprofitat.

    JUNYENT, Eduard; MAZCUÑAN A.(1975) Santa Margarida de Montbui a Catalunya romànica. Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Pàg. 505-510.