Pica baptismal
Carme

A l'església parroquial de Sant Martí, a la primera Capella lateral que hi ha entrant a mà dreta.

XI-XIII
    Bisbat de Sant Feliu de Llobregat. Plaça de la Vila, 11, 1r 1ª. 08980 Sant Feliu de Llobregat.
    Jordina Sales Carbonell; Natalia Salazar Ortiz

A l'interior de la capella del baptisteri de l'església de Sant Martí de Carme es conserva una pica monolítica tallada en un bloc de travertí, de forma troncocònica amb laterals aconcavats, amb dues faixes de secció quadrangular i una de semicilíndrica. No presenta cap mena de decoració, si exceptuem les motllures o faixes ja descrites, ubicades prop de la vora del recipient. La peça es troba muntada sobre una peanya d'obra feta fa uns pocs anys, d'uns 30 cm d'alt. La pica mostra una boca que té un diàmetre exterior de 94 cm i un diàmetre interior de 74 cm. Té una alçada de 59 cm i la profunditat estimada del vas és de 49 cm. Atesa la manca de decoració, es data genèricament aquest exemplar litúrgic entre els segles XI-XIII.

Sembla que es tractaria de la pica baptismal que es va trasladar des de l'antiga església parroquial a mitjans del segle XVIII, segons memòria popular. Les piles baptismals es troben ja a les catacumbes, i des de la pau de Constantí (a. 313) als baptisteris. Les primitives eren grans piles rectangulars enfonsades a terra, però al suprimir-se progressivament el baptisme per immersió es van anar generalitzant les piques exemptes, fabricades generalment a partir d'un bloc monolític, com és el cas de la pica de Carme.

CRUAÑES, Esteve; VIRELLA, Xavier (1992a): "Sant Martí de Carme", Catalunya Romànica, vol. XIX: El Penedès, Anoia. Enciclopèdia Catalana, Barcelona, p. 341. CRUAÑES, Esteve; VIRELLA, Xavier (1992b): "Annex: Tipologia de les piques conservades a les comarques de l'Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i l'Anoia", Catalunya Romànica, vol. XIX: El Penedès, Anoia. Enciclopèdia Catalana, Barcelona, p. 527-528.