Pessebre vivent parlat a Les Gunyoles
Avinyonet del Penedès

  Alt Penedès
  Les Gunyoles - 08792 AVINYONET DEL PENEDÈS.
  Emplaçament
  A la zona de les Esplugues

  Coordenades:

  41.35016
  1.78323
  398210
  4578343
  Número de fitxa
  08013-212
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Manifestació festiva
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1976
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Lúdic
  Titularitat
  Pública
  Autor de la fitxa
  J.M. Huélamo - ARQUEOCIÈNCIA

  El Pessebre vivent es caracteritza per la singularitat no massa habitual de tractar-se d'una representació parlada. Aquesta escenificació es porta a terme en un entorn natural que envolta el poble, l'anomenada Serra de les Gunyoles (PESSEBRE VIVENT, 1997) , i més en concret la zona de les Esplugues. Es representen els següents quadres: L'Anunciació de la Verge Maria, l'edicte d'empadronament, cercant posada, la llar pairal, temptació del dimoni, el poder de les tenebres, pastors, l'anunciació als pastors, l'infern vençut pels àngels, naixement de Jesús, adoració, la fugida a Egipte, l'infant Jesús. En total dotze quadres diferents, els quals han estat adaptats de diferents obres, com són "Flor de Nadal", de Francesc d'Assís Pica; "Els Pastorets", de Josep Maria Folch i Torres, i algunes escenes bíbliques. En l'obra hi treballen més de cent persones. El trajecte es perfuma amb herbes aromàtiques.

  Per tal de fer les representacions s'han construït tot un seguit de cases imitant un caire "oriental".

  Els pessebres vivents no són només una mostra del teatre popular català, sinó una tradició ben viva i amb una projecció de futur constant. La tradició dels pessebres vivents està molt arrelada a Catalunya. A Les Gunyoles va començar l'any 1976, i des d'aquell moment va anar creixent i millorant (PESSEBRE VIVENT, 1997) .

  PESSEBRE VIVENT (1997) "Pessebre vivent parlat de les Gunyoles". Avinyonet Avui. Revista informativa de l'Ajuntament, Núm. 20 p. 14. Avinyonet del Penedès: Ajuntament d'Avinyonet.