Pessebre vivent de Vilandeny
Montmajor

Vilandeny. Nucli del poble.
    Al nucli del petit llogaret de Vilandeny.

Iniciativa de Josefina Vilajosana i el seu marit Josep Rial.
    Cortés Elía, Mª del Agua

Vilandeny és un petit nucli agregat a Gargallà i situat a un quilòmetre i mig al nord. Tot i que territorialment pertany al municipi de Navès i per tant a la província de Lleida, forma part de la parròquia de Gargallà, i per això manté una relació molt directa. El pessebre està format per diferents escenes que es mostren als grups de visitants a partir d'un recorregut marcat i guiat. L'accès al nucli s'il·lumina amb torxes i es cobra entrada. Les diferents escenes s'il·luminen al pas dels visitants i s'acompanya amb una música nadalenca. Les escenes representen imatges de la vida de Jesús, de la Verge Maria i de Sant Josep, així com altres que representen oficis antics, entre els que destaca la matança del porc, les rentadores de roba a una bassa, la filadora, cisteller, el ferrer, l'esquilador, el fuster, el mercat, uns homes fent un paller, un home que fa maons a mà, pastors. Totes les escenes es representen als baixos i coberts de les cases, i les eres, de manera que queda molt natural la respresentació en ser els escenaris reals. Finalment s'acaba amb la representació del pessebre. Finalment es dona pa per torrar a uns focs preparats a la sortida i una cassoleta d'all i oli de codony i cansalada cuita a la brasa.

El pessebre vivent es va començar a realitzar l'any 1989 com iniciativa de Josefina Vilajosana i Josep Rial de Can Gener de Tòlics de Gargallà. Es celebra cada any el dia de Nadal, el dia de Sant Esteve, el dia 1 de gener i el primer diumnge de gener, amb dues representacions cada dia: a les 19 hores i a les 20 hores. Al prinicpi tan sols participaven els habitants de Vilandeny i Gargallà, però els darrers anys s'han afegit també gent de Sorba, Montmajor, Solsona, Cardona i Súria que han tingut o tenen alguna relació amb Vilandeny o Gargallà. Actualment és un dels pessebres vivents de més anomenada de la zona i conegut a tot Catalunya, que és visitat cada any per centenars de persones.