PEIN Moianès, àrea Puig-rodó
Moià

Àrea especial de conservació
    Llei d'espais d'interès Natural
    Ajuntament - Pl. Sant Sebastià, 1 08180 Moià
    Cristina Casinos

El criteri de selecció d'aquest PEIN ha estat el botànic i el faunístic. Comprèn unes 600 hectàrees en les que s'inclouen bona part de la vall de Passarell continuant cap el nord fins al cim del Puig-rodó, limitant a l'est amb la costa de Ferrerons i a l'oest amb la carretera que va de Moià cap a l'Estany. L'accés per la N-141C (direcció Vic) en el Km 29-30 direcció cap a la Monjoia. Per la BP-4313 (cap a l'Estany) al trencall que indica La Monjoia. La zona comprèn un dels cims més alts de Moià, el Puig Rodó amb 1.057 m. Està formada per boscos de roures i pi roig i a la part nord diverses espècies de pins forans plantats per l'ICONA als anys seixanta. Al sud la Zona d'interès és travessada per la riera de Passarell. El substrat és rocós i bastant descompost (també inclòs al PEIN). Al terreny hi ha alguna masia ocupada els caps de setmana, l'espai és quasi totalment de pastura de vaques i algun camp de conreu. És un terreny important quan a botànica, perquè la flora i la vegetació conserven alguns elements submediterranis força rars a la resta del territori català. El bosc que també és de pi roig i roureda presenta bona part d'altres espècies d'arbres caducifolis: aurons, blades, moixeres... Quan a fauna, als talussos fluvials de la riera es troba el duc (Bubo) i seguint el curs de la riera es poden trobar crancs de riu i barbs. Al sud està situat l'embassament municipal amb una zona enjardinada en la que actualment està prohibit fer foc.

Generalitat de Catalunya (1997); Pla especial de delimitació definitiva dels espais del PEIN: Turons de la Plana Ausetana, la Sauva Negra, Gallifa i el Moianès. Direcció General de Patrimoni Natural i del Medi Físic. Generalitat de Catalunya Departament de Medi Ambient. Barcelona