Pedró de Sant Jaume de la Torre
Oristà

Extrem nord-est del carrer Mn. Riba Pont. Nucli de la Torre d'Oristà. Oristà.

Parròquia de Santa Maria de la Torre. Plaça de l'església, 3. 08518. Oristà
    Jordi Compte i Marta Homs

El pedró de Sant Jaume es troba situat a l'extrem nord-est del carrer Mn. Riba Pont del nucli de la Torre d'Oristà. És un pedró de planta quadrangular construït amb maçoneria de pedra amb carreus regulars i coronat amb una coberta piramidal amb una creu de ferro. Presenta una única obertura, a la banda sud-oest, amb arc de mig punt amb una repissa o ampit de pedra motllurada. L'interior de la capella, de volta, hi ha la imatge de Sant Jaume.

Segons es recull a l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic d'Oristà del Departament de Cultural de la Generalitat hi havia unes pintures a l'interior de la capella que actualment no hi són. A la part central hi havia una imatge de Sant Jaume amb l'espasa a la mà i un soldat romà a terra. A la paret de la dreta hi havia el Sant pelegrí i, a l'esquerra Sant Josep amb el nen.

Aquest pedró va ser construït per la família Muntaner de La Torre d'Oristà, per donar testimoni del seu agraïment al fet que el seu fill Jaume no va haver d'anar a la guerra. El pedró va ser construït entre el 1887 i el 1890 segons havia explicat un membre d'aquesta família.

Inventari de patrimoni arquitectònic de Catalunya. Oristà. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat el maig de 2006.