Pedró
Rellinars

Església parroquial de Rellinars

Bisbat de Vic (Carrer de Santa Maria, 1 - 08500 - VIC).
    Jordi Montlló i Laura Bosch

Creu del pedró de l'església de Sant Pere i Sant Fermí situada al davant de la façana principal. Es tracta d'una creu de forja de factura moderna, collada damunt una peanya sorrenca de secció quadrangular. La creu està formada per quatre vares primes decorades per un filferro recargolat. De cadascuna de les vares neix, arran de peanya una serp amb la boca oberta que s'hi recargola. A la part frontal en l'encreuament de la creu s'hi aprecia una corona de pues.

Un pedró està relacionat amb la benedicció del terme. Normalment s'hi va en processó, després de l'Ofici, que coincideix sovint amb la festivitat de la Santa Creu, el dia 3 de maig. Acostuma a estar col·locada davant de l'edifici religiós, dins de les 30 passes que antigament formaven la sagrera o bé en algun indret alt del poble de d'on es pogués beneir tot el terme per tal de protegir-lo de les tempestes, malalties i les malures del camp.

ARIÑO, Antonio; GÓMEZ, Sergi (2012). La festa mare. Les festes en una era post cristiana. Col·lecció temes d'etnografia valenciana, núm. 7. Ed. Museu Valencià d'Etnologia. Diputació de València.