Pedrera de Sant Bartomeu
Sant Bartomeu del Grau

  Osona
  zona del Bingrau
  Emplaçament
  carreteradel Bingrau, a l'est del poble, trencant a la dreta al revolt de les rodes

  Coordenades:

  41.97896
  2.18799
  432729
  4647759
  Número de fitxa
  08199-126
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Regular
  La continua explotació de la pedrera podria fer perillar la conservació de la zona.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 001A00008
  Autoria de la fitxa
  Josep Pujades i Cavalleria

  Aflorament geològic. És un geòtop, un punt d'interès geològic on es pot observar la successiva disposició dels estrats geològics. "Al límit est del municipi es troben els cingles que separen l'altiplà del Lluçanès de la plana de Vic. La cinglera està formada per les anomenades Calcàries de Sant Bartomeu. Les roques es van formar durant l'eocè (fa uns 40 milions d'anys) en una zona marina d'esculls coral·lins. Actualment aquestes roques conserven una riquesa paleontològica de primer ordre" (http://sbg.llucanes.net; ruta: paisatge i medi ambient).

  S'hauria de proposar com a Punt d'Interès Geològic. Mapa: Osona-24. Mapa Comarcal de Catalunya, 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya. Format CD, versió 1.0; informació actualitzada a setembre de 1998. Barcelona, 1998. El mapa reproduït a la fitxa forma una malla d'1 km x 1 km.

  "La pedrera que, des de fa segles, és on s'exploten aquestes roques [calcàries de Sant Bartomeu] ha proveït de matèria primera a edificis tan emblemàtics com la catedral de Vic o l'església de Sant Maria del Pi, de Barcelona" (http://sbg.llucanes.net; ruta: paisatge i medi ambient).

  http://sbg.llucanes.net; ruta: paisatge i medi ambient