Parc de Torres Villà Granollers

Avinguda del Parc s/n, 08400-GRANOLLERS
A la zona d'eixampla de Granollers, al costat de l'estació d'autobusos

Ajuntament de Granollers, Plaça de la Porxada, 6, 08400-GRANOLLERS
ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo

Parc de planta rectangular que presenta algunes escultures, com la de la sardana i petits estancs. Dins el conjunt en destaquen pel seu interès com arbres singulars els següents individus: un xiprer dels pantans un eucaliptus, una alzina, un arboç, així com un interessant conjunt d'oliveres. A continuació es fa un inventari detallat d'aquests exemplars que ha estat facilitat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers, "La Tela": 1- NÚM. CATÀLEG: 0007-12-99 IDENTIFICACIÓ ESPÈCIE: Taxodium distichum NOM CATALÀ: Xiprer dels pantans MIDES (en metres) : ALÇÀRIA: 11,3/VOLT DE CANÓ (a 1,30 m): 0,36/CAPÇADA: 7,8 VALOR (ptes): 1.826.023. VALORACIÓ: Exemplar únic als jardins de la ciutat. Emet arrels respiratòries que sobresurten del nivell de l'aigua. És originària de les zones palustres del sud-est dels EEUU, medis d'aigua pobre en oxigen. A nosaltres ens sorprèn que una conífera caducifòlia visqui en llocs inundats però com que a EEUU és un fet normal aquí pren caire d'anècdota ornamental. És per aquest motiu que es tracta d'una espècie d'interès botànic i un dels exemplars més destacats del Parc Municipal. 2- NÚM. CATÀLEG: 0008-01-99 IDENTIFICACIÓ: ESPÈCIE:: Eucalyptus camaldulensis NOM CATALÀ: Eucaliptus MIDES (en metres): ALÇÀRIA: 17,8/VOLT DE CANÓ (a 1,30 m): : 2,25/CAPÇADA: 18,80 VALOR (ptes): 4.515.343 VALORACIÓ: Els eucaliptus són un dels arbres que poden assolir més alçària i que creixen més ràpid del món vegetal. Tot i haver patit alguna agressió en la seva escorça, aquest exemplar del parc municipal no deixa malament als membres del seu grup botànic ja que té una alçària considerable. 3-NÚM. CATÀLEG: 0009-09-98 IDENTIFICACIÓ: ESPÈCIE: Arbutus unedo NOM CATALÀ: Cirerer d'arboç, arboç MIDES (en metres): ALÇÀRIA: 6,8/VOLT DE CANÓ (a 1,20 m): 1,16/CAPÇADA: 8,45 VALOR (sense valoració en €) VALORACIÓ: Degut a una tala generalitzada i abusiva en els nostres boscos, l'arboç només el trobem en forma arbustiva. L'exemplar del Parc Municipal ha disposat de l'espai suficient per desenvolupar la seva capçada essent testimoni i representant de la bellesa de les nostres plantes silvestres. 4 4-NÚM. CATÀLEG: 0012-01-99 IDENTIFICACIÓ: ESPÈCIE: Quercus ilex ilex NOM CATALÀ: Alzina MIDES (en metres): ALÇÀRIA: 11/VOLT DE CANÓ (a 1,30 m): 1,75/CAPÇADA: 9,90 VALOR (ptes): 14.396.743.VALORACIÓ: Arbre mediterrani d'aparença austera i adaptat als rigors de les zones seques i caloroses. A l'estiu proporciona una ombra acollidora sota la seva capçada arrodonida, densa i ombrívola. De totes les alzines existents en el parc municipal és l'exemplar més notable.5-

El precedent d'aquest parc caldria buscar-lo en la desaparició del parc de l'antiga estació, obert l'any 1895, en terrenys de la companyia del ferrocarril. Les xemeneies que avui encara es troben dempeus son els últims testimonis de l'antiga fàbrica tèxtil de Can Torres. Aquesta indústria no va poder suportar la recessió i va haver de tancar les portes. Al seu lloc, hom creà tota una nova àrea residencial, a partir de 1988, al llarg de l'actual rambla de Josep Tarradellas i aprofità per ampliar el parc Torres Villà i l'estació d'autobusos (HOMS, 1995; MAYNOU, 2001).

ARBRES D'INTERÈS LOCAL DE GRANOLLERS LLISTA PRÈVIA. Document mecanografiat (Granollers, 2001). CATÀLEG D'ARBRES (1999) Catàleg d'arbres de Granollers (document mecanografiat). Granollers. Museu de Ciències Naturals "La Tela". GARRELL I ALSINA, Amador (1960) Granollers, vila oberta, Granollers, Gràfiques Garrell. HOMS I COROMINAS, Josep (1995) Granollers. Retalls d'Història Urbana. Granollers: Tarafa, Editora de Publicaciones, S.L. Revista del Vallès. MAYNOU I HERNÁNDEZ, Núria (2001) El Patrimoni Industrial del Vallès Oriental. Granollers: Consell Comarcal del Vallès Oriental.