Pallissa Nova de Torneula
Capolat

Zona de Capolat, Torneula.
    Situada a la banda nord-est de la casa de Torneula.

Rosa Soler Acedo - Societat d'Arqueologia del Berguedà.

Pallissa de planta rectangular formada per dos nivells, amb el carener orientat de nord-est a sud-oest. Té el mur nord-oest adossat a un marge.

Està formada per una estructura de murs que defineixen una planta d’U invertida tot generant una gran galeria oberta per la banda més meridional. Aquesta galeria està conformada per un conjunt de sis pilars que s’aixequen de la planta baixa fins a la coberta. L’estructura es repeteix en paral·lel a l’interior. El conjunt d’aquests pilars permet tenir un gran espai lliure, permeable i ben ventilat, a la vegada que actuen com elements de suport del sostre de la planta baixa i de la coberta. L’accés a la planta primera es realitza a través d’una escala exterior adossada al mur sud-oest.

Els murs estan fets amb pedres desbastades de diverses mides de pedra sorrenca, llosetes i fragments de teules tot unit amb fang. Els pilars són de maó massís de 45 cm de gruix. Les cantoneres a planta baixa estan fetes amb carreus picats i a la planta primera són de maó massís.

Sembla que la gran galeria oberta vers el sud-est hauria estat “tancada”, en el segon nivell, amb costers de fusta disposats verticalment i dels quals encara se’n pot observar algun.

El sostre de la planta baixa és sustentat en jàsseres quadrejades disposades perpendiculars al carener de pilar a pilar i a mur nord, amb bigues de fusta i posts a sobre. La coberta té el carener suportat sobre la filada interior de pilars, cavalls perpendiculars al carener. Les corretges estan disposades en paral·lel al carener i a sobre hi ha llates i teula àrab.

Actualment, continua funcionant com a pallissa.

SOCIETAT D’ARQUEOLOGIA DEL BERGUEDÀ (2004).  Inventari i Catalogació del Patrimoni Cultural moble i immoble del Municipi de Capolat. Inèdit