Pallissa de Rosàs
Santa Eulàlia de Ronçana

Camí de Rosàs

XVII-XIX
    Pateix deficiències estructurals greus, accentuades per l'esfondrament parcial de la teulada.
    Marta Lloret Blackburn - Antequem S.L.

La pallissa de Rosàs està situada a pocs metres a ponent de la masia. És una construcció del segle XVII que ha estat reformada posteriorment segons les pròpies necessitats.

És una construcció de planta rectangular amb la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular. Està constituïda per tres murs perimetrals, quedant la part frontal oberta. Al centre del cos hi ha un mur que sosté la coberta, acabat a la part frontal amb un pilar de carreus escairats, en un dels quals hi ha inscrit l'anagrama IHS i la data "1684". El costat dret va ser tapat posteriorment amb un mur de maó a la part baixa i canyís a dalt. A l'interior hi ha un trull circular amb la tremuja que surt entre les bigues del pis superior, des d'on es devien abocar les olives. També s'hi observa un forn per coure el menjar per al bestiar i una gran premsa de vi de barra, on hi falta el dipòsit. Al fons de l'espai hi ha una petita escala de fusta que permetia pujar al nivell superior. El costat esquerra de la construcció és la pallissa pròpiament dita. A la paret de ponent hi ha adossat el forn de pa, del qual se'n conserva la boca i part de l'estructura interior, molt malmesa pel lledoner que hi creix al costat.