Ofici de baster
Sant Pere de Vilamajor

Tècnica artesanal
    XV-XX
    L'ofici de baster està en perill de desaparició.
    Sense accés
    Virgínia Cepero González

Es tracta del conjunt de tècniques artesanals destinades a l'elaboració de basts, selles i altres guarniments, per al bestiar dedicat als treballs agrícoles i de transport.
    Aquest treball artesanal, degut a la gran quantitat i tipus de guarniments que s'utilitzaven, va derivar en una important especialització: l'albarder (feia l'albarda), el corretjaire (feia les corretges), el baster (feia els basts) i el guarnimenter (feia els guarniments de luxe).
    Fins a mitjans del segle passat, el baster era un ofici molt estès i de requeriment habitual, però amb la introducció de la maquinària a les tasques agrícoles i el conseqüent desús del treball animal, gairebé va desaparèixer.
    Actualment, la demanda d'aquests elements a les festes populars, com la dels Tres Tombs, i a les hípiques, han permès el manteniment d'aquesta professió. A el Polell encara hi ha un artesà que es dedica a l'ofici de baster.

Element inclòs a l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Montseny.

EL PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL DEL MONTSENY. Xarxa de Parcs Naturals, Diputació de Barcelona: http://parcs.diba.cat/web/el-patrimoni-cultural-immaterial-del-montseny…