Pintura mural "La casa del Comú"
Ripollet

    Vallès Occidental
    A la façana lateral de l’antic Ajuntament (Carrer de la Salut, 2)

    Coordenades:

    41.497242391646
    2.1552038125076
    429487
    4594302
    Número de fitxa
    08180 - 176
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Segle
    XXI
    Any
    2019
    Javigaar
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Simbòlic
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Ripollet
    Autoria de la fitxa
    Rosa Gasol i Míriam Pérez (OPC) i Paula Solé (CIP Molí d’en Rata)

    En aquest mural s’hi pot descobrir la interessant història de l’edifici de la Casa del Comú a través dels personatges que han estat relacionats amb ell des de l'any 1669. Enllaçats amb una corda que els va unint, trobem des del corder, que fabricava cordes en aquesta casa a mitjans del segle XVII, fins a les treballadores de la fàbrica tèxtil Mir-Miró, que van fer vaga de fam l'any 1982 per reclamar els seus drets.

    Personatges del mural de la casa del Comú
    - 1669. El corder. En Joan Petit fabrica cordes en aquesta casa que ven al Comú de Ripollet, el govern local de l'època.
    - 1775-1829. La flequera. La casa és la fleca, hostal, taverna, botiga i venda d'aiguardent (serveis regulats del Comú).
    - 1809-10. El soldat francès i la veïna. A la Guerra del Francès les tropes napoleòniques ocupen la casa i tot Ripollet, que queda abandonat durant dos anys.
    - 1836. El Carlí. L'Arxiu Municipal crema en una guerra civil entre carlins i liberals.
    - 1933. Els anarquistes. En motiu d'una vaga ferroviària per exigir millores socials, també hi calen foc a l'ajuntament. La revolta és durament reprimida.
    - 1931-1934/1936. Alcaldes de la República. En Magí Girbau i en Josep Ros són els alcaldes de Ripollet durant la Segona República.
    - 1936. El milicià. Les milícies antifeixistes prenen el control de l'ajuntament i aturen el cop d'estat franquista que desencadena la Guerra Civil. Un episodi de molta violència política.
    - 1936. El farmacèutic. Ernest Sales és el Jutge de Pau de Ripollet i impedeix la crema de l'Arxiu Municipal amb l'arribada de les milícies.
    - Segle XX. La peixatera. Al costat hi ha dues cases: Cal Franquesa i ca La Peixatera. Les tres cases formen l'edifici actual de l'antic Ajuntament. Hi venen pesca salada i queviures.
    - Segle XX. Anys cinquanta. L'agutzil. Vesteix amb una gorra de plat, va amb bicicleta i porta una trompeta. És la dictadura franquista i fa de pregoner.
    - 1982. Les vaguistes de la Mir-Miró. Treballadors i treballadores de la fàbrica tèxtil Mir-Miró fan una vaga de fam dins de l'Ajuntament per reclamar els seus drets.

    Art urbà

    Aquesta obra forma part del projecte realitzat en col·laboració entre el Laboratori de Conservació-Restauració de l’OPC i el Centre de Patrimoni Molí d’En Rata de Ripollet, per a la documentació de les obres d’art urbà i la creació d’un protocol de conservació preventiva.

    Coincidint amb la celebració dels Espais amb Encant, el juny de 2019, l'il·lustrador ripolletenc Javigaar va crear un mural a la façana lateral de l'antic Ajuntament.

    AVECILLA, N. i GASOL, R. (2023): Preventive conservation of street art in Ripollet (Barcelona). A: 20th Triennial Conference ICOM-CC 2023, València.

    - GASOL, R. i PÉREZ, M. (2023): Creació d’un protocol de conservació preventiva per a l’art mural urbà de Ripollet (Barcelona). XVII Reunió Tècnica de Conservació i Restauració. A: L’evolució de les especialitats en conservació-restauració: nous reptes i perfils professionals. Barcelona: CRAC, 2023, p. 295-301.