Mosaic de Joan Rifà
Arenys de Mar

Zona Portuària, s/n

Joan Rifà
    Club Nàuric d'Arenys de Mar
    Jordi Montlló Bolart

Mosaic fet per Joan Rifà on es reprodueix una vista aèria d'Arenys de Mar, agafada des del frontal marítim i que recorda la imatge de gravats del segle XIX que reprodueixen la mateixa panoràmica i que foren la font d'inspiració. Està ubicat a la terrassa del Club Nàutic del municipi des de l'any 1969, dintre de la remodelació dels espais socials del club que va fer l’arquitecte Manel Valls amb col·laboració dels decoradors de Barcelona Nicolau & Perelló. Va estar pressupostat en 52.500 ptes.

Explica Vicente de la Fuente (inèdit) que la forta demanda propiciada per la gran activitat constructora de la dècada de 1960 i 1970, segurament va ser un factor clau perquè empreses tradicionals integressin a reconeguts artistes per dissenyar decoracions ceràmiques de producció industrial. Però també que ceramistes creessin petites empreses on es produïa una ceràmica seriada amb tècniques artesanes i industrials que apropaven més la ceràmica al disseny industrial, produint tota una sèrie d’elements per la seva aplicació com decoració arquitectònica. Aquest caràcter artesanal queda reflectit al text que acompanya un dels catàlegs de l’empresa formada pel ceramista Julio Bono, Novo & Bono: “no nos hemos propuesto reproducir exactamente cada modelo, porque la cerámica tiene un margen de imprevisto que hace que cada gama de color se consigan varias matizaciones difíciles de reproducir gráficamente”. Malgrat ser un producte industrialitzat la seva producció de caràcter tradicional admet un marge d’intervenció de l’atzar al resultat final, com en qualsevol producció artesanal.

En moltes de les decoracions, aquestes peces seriades es combinaven amb peces úniques en relació al tema del mosaic i l’edifici on s’implementava o la personalitat del comendatari de la decoració. Dos dels artistes que més van destacar en aquest àmbit van ser el ja citat Julio Bono i la seva firma Bono&Novo i el pintor Joan Rifà que va treballar per l’empresa Silicor, marca que s’integrava dintre de la històrica empresa Cosme Toda de l’Hospitalet.

Joan Rifà (1926-2009) estudià a Llotja i fou deixeble de Francesc Labarta. Va desenvolupar una important obra pictòrica, obra de cavallet, gràfica i murals. Va treballar també com a dissenyador per l’empresa Cosme Toda realitzant peces ceràmiques per la producció industrial. La seva obra més personal la va produir dintre de Silicor, marca de l’empresa Industrias Cerámicas y de Aislantes S.A. (INCASSA) que és el nom oficial de Cosme Toda des de l’any 1950.

Silicor era un tipus de revestiment ceràmic esmaltat per paviments desenvolupat per Cosme Toda al 1956 i utilitzat per banys, cuines i terrasses. Segons la patent podia estar decorat o ser monocolor.

FUENTE BÉRMUDEZ, Vicente de la (nn.cc). Marinarenys, mosaic d'Armand Olivé Milián (inèdit).