Monument a Clavé
Súria

Plaça de Josep Anselm Clavé
    Al costat de la Carretera de Manresa a Cardona

Ajuntament de Súria, C/ Ernest Solvay, 13, 08260 Súria
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

El monument es composa d'una base quadrada amb arrebossat imitant carreus, sobre el que s'aixeca una columna en forma d'obelisc quadrangular, a la punta de la qual ( a uns dos metres i mig d'alçada) es troba el bust d'Anselm Clavé. Sota el bust, la pilastra que el sustenta, té inscrita una lira entre fulles i, a sota d'aquesta, la següent inscripció "El cor La Llanterna de Súria a Clavé. Any 1925". El monument té als seus peus una placa on hi ha els metres d'altitud sobre el nivell del mar. La plaça on es troba l'escultura, va ser inaugurada com a tal l'any 1924, i havia sigut utilitzada antigament per fer-hi el mercat setmanal de la carn (SOLER, 1985)

La Llanterna conserva el model en terracuita del monument a Clavé. Aquesta entitat va celebrar el cinquantè aniversari del monument, l'any 1975, per la diada de Sant Sebastià, instal·lant una placa de ceràmica policromada a la mateixa plaça per tal de deixar-ne constància. La placa diu "La vila de Súria commemora el dia d'avui el cinquentenari del monument al Josep Anselm Clavé 14 setembre 1975". La placa va ser feta per Joan Vicens.

El monument a Clavé va ser el cinquè que es va aixecar a tot Catalunya i va costar 800 pessetes. Es va inaugurar el dia 25 de juliol de 1925, canviant el nom de placeta del Sivileta o Biadiu pel de Clavé. Van assistir trenta-una societats corals provinents de tot Catalunya. La ofrena del monument la va fer La Llanterna, societat coral de Súria (REGUANT, 1997; SOLER, 1085).

SOLER I CLARIANA, Pau (1985) Súria, el meu poble. Súria.