Molí Xic de Rocafort
Santa Maria d'Oló

Sector nord-est del terme municipal
    Carretera de Moià (C-59), al km. 51,3. Baixar des del pont de la carretera uns 20 m a l'est

Construcció i entorn abandonats
    Jordi Piñero Subirana

Petit molí que acollia una turbina que generava electricitat per al gran mas de Rocafort. Està emplaçat vora la riera d'Oló, uns 300 m al sud-est de Rocafort i uns 600 m a l'est del Molí de Rocafort. Consta d'una petita edificació de pedra i maó, bastida probablement a la primera meitat del segle XX. L'aigua ve canalitzada d'un indret on hi ha la font de la Deu, uns 150 m al nord, i passa per un aqüeducte que travessa un torrent. La caseta té dos nivells. Al superior hi ha una cambra buida que conserva indicis de l'antiga instal·lació elèctrica. A la part inferior hi ha la sortida del carcabà mitjançant un arc.

No coneixem gaires notícies concretes d'aquest molí, que era anomenat Molí xic de Rocafort. Molt a prop hi ha el Molí de Rocafort, que probablement s'havia construït entorn del 1600, en el moment d'apogeu del mas Rocafort. Els Rocafort eren una família d'un alt nivell social i a principis del segle XX ja havien marxat a viure a Artés, de manera que conservaven el mas com a segona residència. Devien habilitar aquesta petita central elèctrica per generar electricitat per a la casa. Segons es diu en el llibre de molins del Moianès (AYMAMÍ; PALLARÈS, 1994: 31), tant el Molí de Rocafort com el Molí Xic haurien estat en funcionament fins la dècada de 1940.

AYMAMÍ DOMINGO, Gener; PALLARÈS-PERSONAT, Joan (1994). Els molins hidràulics del Moianès i de la riera de Caldes. Arxiu Bibliogràfic Excursionista de la Unió Excursionista de Catalunya; Rafael Dalmau Editor, Barcelona, p. 31.