Molí del Reguer
Tavèrnoles

  Osona
  Pla de sant Francesc
  Emplaçament
  Pel camí que surt a mà dreta del punt quilomètric 0,2 de la carretera BV-5213.
  474 m

  Coordenades:

  41.95662
  2.29851
  441865
  4645198
  Número de fitxa
  08275 - 36
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Catàleg de béns a protegir POUM 2014, nº 3 (arquitectònic). BCIL.
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  08275A001000170000OE
  Autor de la fitxa
  Virgínia Cepero González

  El conjunt del molí del Reguer està format per l'antic molí i habitatge, del segle XVII, i el nou molí i habitatge, construïts després de l'aiguat del Rigat, afluent del Gurri, l'any 1942.
  L'antiga masia és de planta irregular, i consta de planta baixa i planta pis. La coberta és a dues vessants, amb teula ceràmica aràbiga, i el carener perpendicular a la façana, que es troba orientada a ponent.
  La façana està dividida en dos plans, el de l'antic molí i el de l'habitatge. Al del molí, hi ha un portal adovellat d'arc de mig punt, amb porta de fusta, al que s'accedeix a través d'una escala formada per tres graons de pedra. Al de l'habitatge, hi ha una porta rectangular, amb la llinda de fusta i brancals de pedra. Les finestres són de disposició irregular, rectangulars, de pedra.
  La nova masia és de planta rectangular, constituïda per tres volums. El volum principal, que es troba orientat a migdia, consta de planta baixa i planta pis, amb coberta a dues vessants. A llevant, s'hi adossa un cos de planta quadrada, que consta de planta baixa i pis, amb coberta a dues vessants. Hi ha un garatge annex d'una sola planta, amb coberta a dues vessants.
  La façana de ponent del cos principal, està porticada amb pilars de carreus en les dues plantes, a la primera planta hi ha tres arcs de mig punt rebaixat.
  Les finestres de la casa tenen brancals i llindes de pedra. A la façana principal hi ha dues finestres adossades en planta baixa, i en primera planta dues finestres porticades. A la façana posterior, hi ha una petita porta adovellada i quatre finestres més.

  Inclosa al Catàleg de masies i cases rurals del POUM, nº 3 i 4.
  Protecció: les classificacions derivades del Catàleg de Béns a Protegir del POUM són provisionals, fins a la seva aprovació definitiva l'any 2015.

  L'antic molí fou construït vers l'any 1600. La masia es va construir després de l'aiguat del Rigat, afluent del Gurri, l'any 1942, que va inundar el molí i l'habitatge.

  COLOMER-RIFÀ S.L. (2013). Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Tavèrnoles. Tavèrnoles.
  COLOMER-RIFÀ S. L (2014). Catàleg de béns a protegir. POUM. Tavèrnoles: Ajuntament de Tavèrnoles.