Molí de vent i pou del Guatlla
Vilobí del Penedès

Vinyes de la Creu Grossa (08735 Vilobí del Penedès)
    Davant de Cal Guatlla, al cantó dret de la Crta. BV-2127 , km.5,5

s.XX
    Molt rovellat
    Raquel Valdenebro Manrique

Pou i molí de vent ubicats al peu del turó de Vilobí a la partida coneguda com dels Baus. Es tracta d'una estrucutra agrària consistent en un pou circular i mina d'aigua de 110 cm. de diàmetre que s'enfosa al terra uns metres. A la superfícies es transforma en una superfície quadrangular feta amb maons rectangulars de 180 cm d'amplada x 180 cm de llargada i 73 cm d'alçada. A diferència dels altres pous del terme compta amb un mecanisme mecànic per extreure l'aigua. Es tracta d'un molí de vent ubicat just a sobre de la boca del pou. Aquest molí el forma una estructura metàl·lica de forma piramidal d'uns dotze metres d'alçada aproximàdament, que finalitza en un conjunt aspes a l'entorn d'un eix. Al costat del molí es troba una bassa quadrangular de grans proporcions de 110 m d'amplada x 110 m de llarg x 167 cm d'alçada. Un tub metàl·lic descendeix de la part superior del molí i desgüassa a la bassa. Tot sembla indicar que al costat d'aquesta podia haver-hi hagut una altra bassa d'iguals dimensions.

La construcció de la sínia pot datar-se entorn als anys 1915-1920, quan el creixement del regadiu i les necessitats d'aigua van impulsar la construcció massiva de sínies al terme. El nom de molí "del guatlla" es troba sempre relacionat amb el nom de la partida on es troba ubicada, que normalment coincideix amb el nom del propietari que en aquells moments va impulsar la seva construcció.