Molí de Sorribes
Prats de Lluçanès

Sector central del terme municipal
    A 300 metres de la carretera B-432, punt quilomètric 11'600

Dolent
    Es troba parcialment derruït, conservant, però, la planta baixa en volta de canó i part de l'estructura de la bassa.
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tipus de protecció: Integral
    Jordi Compte i Marta Homs

El molí de Sorribes, també anomenat molí de l'horta de Sorribes, molí de l'horta, i modernament denominat molí espatllat; es troba situat al sud del nucli urbà de Prats de Lluçanès, a tocar del torrent del Merdinyol. De planta rectangular, format inicialment per planta baixa i un pis, actualment es troba parcialment derruït, conservant però, amb força solidesa, la planta baixa amb interior de volta de canó. En aquesta sala s'hi poden observar els orificis de l'antiga maquinària del molí. Està construït amb maçoneria de pedra regular, força gran, cantonades diferenciades amb grans carreus treballats, i amb murs que presenten més d'un metre de gruix. La façana principal, orientada a l'est, presenta una única obertura, la porta d'accés a l'interior de la planta baixa, formada per brancals i llinda de pedra treballada. La porta ha quedat parcialment tapada pel gruix de terra que s'ha acumulat, al llarg dels anys, al seu davant. A la façana nord del molí hi ha adossada l'estructura de l'antiga bassa, construïda amb grans blocs de pedra que donen, en alguns sectors, un gruix del mur de més de dos metres d'ample. A l'interior de la bassa hi ha crescut bardissa i vegetació.

El molí de Sorribes, posteriorment anomenat molí de l'horta de Sorribes, molí de l'Horta, i finalment molí espatllat; es troba documentat en un cadastre de 1751, on hi ha els impostos que Narcís Jordà, en aquell moment propietari de Sorribes, havia de pagar per un molí fariner. Entre finals de segle XIX i principis del segle XX es va utilitzar, de manera provisional, com a escorxador.

Cadastre de 1751. Arxiu municipal de Prats de Lluçanès.