Mina de Can Saleta
Calella

    Maresme
    Darrera de Can Saleta

    Coordenades:

    41.61602
    2.6574
    471457
    4607201
    Número de fitxa
    08035 - 311
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Obra civil
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XVII-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    1473427DG7017S0001PH
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

    Mina d'aigua situada al marge que hi ha darrera de Can Saleta.

    Es tracta d'una construcció subterrània de la qual exteriorment se'n pot veure la boca o entrada, oberta en un mur d'obra. La galeria està construïda amb volta de mig punt de maó i presenta el sòl rebaixat per facilitar la circulació de l'aigua. 

    Informació i fotografies facilitades per Montserrat Millàs.

    Les mines d’aigua de Calella han estat poc documentades fins a l’actualitat, en què la calellenca Montserrat Millàs n’ha promogut l’estudi. Explica que ja al segle XVI es troba documentada l’existència d’una mina d’aigua que proveeix d’aigua el nucli. Hi havia tres circuits de conducció d’aigua, que seguien el torrent del Raig, la riera de Capaspre i el Torrent de la Coma. La del torrent del Raig és la més antiga i té una extensió de 1.820 m, seguida de la de la riera de Capaspre, amb 2.300 m de llargada, i finalment la del Torrent de la Coma amb 950 m.

    Actualment es conserven les dues primeres, havent-se perdut la del torrent de la Coma. Tot això quedà recollit en un estudi de l’estat de les mines de l’any 1944. Al llarg del recorregut de les mines del torrent del Raig i de la riera de Capaspre, hi ha diverses boques o entrades que deriven d’aquestes mines principals.

    En el cas de la de Can Saleta, el 1686, Valeri Saleta va obtenir autorització reial per aprofitar les aigües de la riera.