Mina Consolació
Cercs

Al peu de la carretera que actualment porta a Sant Corneli.
    La bocamina es troba situada al costat mateix del torrent de Sant Romà, a l'alçada de la colònia.

Regular
    Tot i que la boca es conserven, habitualment està tancada i molt coberta de vegetació. Recentment s'ha tret la vegetació que la cobria.
    Privada

La bocamina de la Consolació queda amagada per la carretera que porta a Sant Corneli, es troba en un revolt tancat que hi ha a l'alçada de la Colònia, al costat del torrent. En un frontal bastit en pedres hi podem veure dues obertures, la del costat més de ponent és la boca de la mina, l'altra és l'accés a maquinària, entre altres, de fet a la part posterior i superior d'aquesta obertura podem veure encara part de maquinària del sistema de ventil·lació. L'interior de la galeria de la mina és coberta al llarg molts metres amb volta de formigó; segons la bibliografia a inici del punt on es localitzaven les vetes de carbó la mina es bifurca en dues galeries.

La mina Consolació (o Nova) està situada a 707 m, vora el barranc de Sant Corneli. Fou explotada entre els anys 1924 i 1991. Es va tardar 4 anys per arribar a les primeres capes de carbó. Tenia dos ramals que es van cobrir majoritàriament amb volta de formigó. L'any 1928, un cop aconseguit arribar a les vetes de lignit, es va electrificar el transport per l'interior de la mina. L'any 1929 es van instal·lar compressors i un ventilador. L'any 1964 la mina es va modernitzar amb la instal·lació del raspall Westfàlia per arrencar el carbó.
    La Consolació va ser la darrera mina en explotació al municipi de Cercs, fins al 31 de desmbre de 1991. Va ser una de les mines que formaven part del conjunt conegut com Mines de Fígols, les quals eren explotades per l'empresa Carbons de Berga, S.A.
    El dia 3 de novembre de 1975 hi va haver en la mina Consolació el segon accident més important de tot el Berguedà i el més important de les mines de Cercs, amb el resultat de 32 miners morts.

BOIXADER, A. i SERRA, R. (2007): Viure al peu de la mina. Les colònies mineres de Cercs, Cercs i Manresa, Consorci Ruta Minera i Zenobita edicions.
    HAUSMANN, C. (2009): Carbó de pedra. Un món que desapareix. Vol. II: Segona part de la història de Carbons de Berga, SA, Berga, Consell Comarcal del Berguedà.
    MASDÉU, R. (2007): Cinquanta anys del Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Mines de Catalunya i Balears, Barcelona, Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Mines de Catalunya i Balears.
    SOLER I RIBA, R. i ORIOLA I CASÒLIVA, J, (1997). Relleu Fotogràfic de les mines del Berguedà. Fotocomposició i impressió: Berimprès, S.L., Berga.
    S/A.: El carbó (una proposta interdisciplinar ESO), Terrassa, Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.