Menfis
Castellfollit de Riubregós

  Anoia
  Era del Felip
  Emplaçament
  A l'est del Camí de Matons
  502

  Coordenades:

  41.783
  1.46284
  372263
  4626825
  Número de fitxa
  08060 - 42
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  08059A00300038
  Autoria de la fitxa
  Anna Camats Malet

  Fàbrica de ciment actualment abandonada, a causa de la baixa qualitat de la pedra. La fàbrica explotava els guixos i les calcolutites presents a la zona, pertanyents al Complex Lacustre de Sanaüja. Les instal·lacions conservades formen part del Patrimoni Miner de la comarca de l'Alta Segarra.
  Es tracta d'un conjunt arquitectònic que podem emmarcar dins la categoria d'arquitectura industrial, format per diverses construccions fetes amb maó d'obra vista. En concret, es tracta de tres naus adossades, cobertes amb teulada de doble vessant, i dues naus laterals més petites, amb coberta d'una sola vessant. Les cobertes són de teula de tipologia àrab, tot i que en alguns trams encara perduren planxes d'uralita.
  Com a elements decoratius, destaquen els òculs situats a la façana de dues de les naus principals, actualment tapiats. La resta de finestres i obertures de l'antiga fàbrica també han estat tapiades.
  Com a element destacat, cal mencionar el forn de cocció de la matèria prima, estructura que s'aixeca uns 5 metres per sobre d'una de les naus esmentades. Es tracta d'una construcció quadrangular, amb l'obertura a la part superior per a la càrrega del guix i el combustible, des d'on també surt la canalització per a l'evacuació de gasos.
  A pocs metres a l'est de les naus hi ha la caseta que subministrava energia elèctrica a la fàbrica. És una petita construcció feta també amb maons i més alta que les naus industrials.
  Darrera les naus hi ha una edificació feta amb pedra a mode de talús per contenir el terreny natural de la muntanya. A la vessant d'aquesta, s'observen les marques d'extracció de guix en diversos punts, fet que deixa al descobert la presència de les vetes del mineral.

  Actualment dues de les naus s'utilitzen com a granges d'aviram.

  FARELL, Joan (1994b). Castellfollit de Riubregós. Vol II. Toponimia i vocabulari de la vila i el terme. Fundació Salvador Vives Casajuana.