Masia del Llobet
Els Prats de Rei

La Manresana
    Emplaçament
    En un entorn de camps de cerals i clapes de bosc, al costat de la confluència de dos cursos d'aigua.
    652

41.69163
    1.55381
    379652
    4616550
    08170 - 134
    XIV
    08169A014000990000II
    Jordina Sales Carbonell

A uns 900 m al sud de la torre de la Manresana s'emplaça un mas d'origen medieval que actualment presenta un conjunt d'edificacions remodelades i orientades segons un eix longitudinal nord-nordest/sud-sudest. La casa principal del conjunt és una masia de planta rectangular que disposa de planta baixa, primer pis i golfes, amb alguns afegits que només tenen planta baixa; tot plegat dibuixa una planta de 197 m2. Té la vessant a dues aigües amb caiguda a les façanes principal i posterior. La façana principal està orientada al sudest. Està construïda a base de filades de pedra, algunes amb blocs petits i mitjans tallats. La porta de la façana principal està acabada en un arc rebaixat i la resta d'obertures són rectangulars, algunes emmarcades amb blocs de pedra. En dues de les llindes hi ha sengles inscripcions amb indicació dels anys 1780 i 1889 (aquesta última, acompanyada de les sigles M. LL. S.). En una de les façanes laterals es conserva un contrafort propi de l'arquitectura dels segles XIV-XVI.
    Té tres volums auxiliars agrícoles separats de l'edifici principal, amb els paraments fets de pedra.

Aquest mas ja apareix referenciat, al segle XIV, a l''Antiquitates chartularum parochialis ecclesiae Beatae Mariae Pratorum Sigarrae'. Degut a la seva proximitat al castell de la Manresana, durant l'Edat Mitjana cal Llobet molt probablement estava dins el terme castral d'aquesta fortalesa.
    La capella del Santíssim Sagrament de l'església parroquial de Santa Maria dels Prats de Rei va ser durant molt temps el panteó de la família Llobet, provinent originàriament d'aquest mas, i alguns dels seus membres van tenir un paper rellevant en la vida de la vila dels Prats de Rei durant els segles moderns.
    Després de successives ampliacions i reformes, els anys 80 del segle XX va ser objecte d'una reforma integral.

-Aim3 grup SL (2015): Pla Especial de catàleg de masies, cases rurals i altres edificacions en SNU. Document per aprovació inicial, Ajuntament dels Prats de Rei, fitxa M.04.
    -PERERA, Anna (en curs): Aproximació al paisatge històric dels Prats de Rei d'època medieval a través de la documentació i l'arqueologia del paisatge, Treball de final de Grau, Universitat de Lleida.