Mas Vell
Sant Boi de Lluçanès

Sector nord-est del terme municipal
    A 3650 metres per pista forestal de la carretera BV-4608, punt quilomètric 4'150

Algunes parts dels murs de càrrega de l'edifici es troben estat de ruïna.
    Normes Subsidiàries de Planejament. 1993
    Jordi Compte i Marta Homs

El mas Vell està situat en un punt elevat a mig camí entre l'església de Sant Salvador de Bellver i el mas Vell, al sud-oest del Puig Cornador.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions que actualment es troba parcialment enrunada. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra petita amb poc morter amb carreus de majors dimensions delimitant les cantonades, consta de planta baixa i primer pis i té la teulada de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
    La façana principal, orientada al sud, es troba parcialment coberta de vegetació. A nivell de planta baixa hi ha un portal emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta i una finestra reformada. Al primer pis hi ha tres finestres emmarcades amb maó i llinda de fusta, dues de les quals també amb ampit de pedra, i una estructura que sobresurt, l'antiga comuna, actualment enrunada. A l'esquerra del volum principal hi ha un cos adossat , també mig enrunat, on es conserva una porta emmarcada amb pedra treballada i llinda de fusta.
    La façana oest es troba totalment enrunada, observant-se al fons un dels murs mitgers de l'edifici.
    La façana nord conté una part central enrunada. A l'esquerra, i a nivell de planta baixa, hi ha una porta emmarcada amb pedra treballada i llinda de fusta i una petita estructura d'obra vista que sobresurt. Al primer pis hi ha una finestra emmarcada amb maó. A la dreta del volum principal hi ha adossat un cos mig enrunat que conserva dues petites finestres emmarcades amb maó.
    La façana est compta amb un pis menys a causa del desnivell sobre el que s'assenta la masia. A nivell de primer pis s'observa una porta d'arc rebaixat emmarcada amb maó a la que s'accedeix a través de diversos graons de pedra, i dues finestres, una de les quals emmarcada amb maó. A l'extrem esquerre de la façana hi ha un petit cos de maçoneria de pedra adossat que contenia el forn de la masia, actualment mig destruït.

Inventari de patrimoni cultural immoble de Catalunya. Sant Boi de Lluçanès. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya. Revisat el maig de 2008.