Mas Pineda
Bigues i Riells del Fai

Renaixement
    XVI-XIX
    Normes Subsidiàries 1984
    Anna Soteras i March

Masia de grans dimensions, amb molts edificis annexes, de diferents èpoques. La construcció principal és de planta baixa, pis i golfes, amb tres cossos perpendiculars a la façana i coberta de teula àrab a dues aigües, amb el carener també perpendicular a façana.
    Tot el recinte està protegit per un muret o, en els punts on no és necessari, pels mateixos cossos annexos.
    Les obertures estan emmarcades per pedra de la zona treballada, amb una portalada d'arc de mig punt adovellat. La façana principal està revestida amb cal pintada, decorada amb medallons. En un d'aquests medallons s'hi pot llegir la data de 1800.
    De les construccions annexes, podem determinar que són posteriors a l'edifici principal.

En un dels brancals del portal d'entrada, hi ha una placa ceràmica on es llegeix: "Mas Pineda, des de l'any 1208"

Igual que el mas de la Madella, durant el segle XV consten com a remences. En el fogatge de 1553 estava habitat per Agostí Pineda, i pocs anys més tard, el 1580, tona a aparèixer en un document de pagament de rendes al monestir de Sant Miquel del Fai.

COMAS, Carme (1985): La Pineda. Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat. Inèdit.