Mas el Morei
La Torre de Claramunt

Collet de Morei (08789 La Torre de Claramunt)
    Des de l'estació subelèctrica, uns metres a migdia.

XVI-XIX
    Tot el sector de migdia de l'edifici ha caigut i el bosc amenaça amb ocupar tot l'edifici.
    Raquel Valdenebro Manrique

Restes de l'antic mas El Morei situades en un tros de bosc, al cap del Clot del Morei, al SO de l'estació subelèctrica. Les restes deixen entreveure un edifici de planta quadrangular orientat a ponent, aixecat en mur de paredat irregular amb pedres sense desbastar i les cantonades reforçades per carreus de mida força grossa ben tallats i treballats. El sector més ben conservat són els murs nord i llevant, i un fragment de la façana principal de ponent, que conserven una alçada aproximada de 4 m, la qual cosa dona a entendre que l'edifici comptava amb una planta baixa i un primer pis. La planta interior de l'edifici es divideix interiorment en dues grans espais separats per una arcada rebaixada realitzada en pedra que va de tram a tram de paret. Al mur nord es conserva una petita porta auxiliar de l'edifici rematada per una llinda de fusta i que es devia correspondre a una porta del darrera.

Tot i que segurament es deu tractar d'un dels antics masos medievals del terme, que ha donat nom a tota una partida de bosc i terres, les primeres referències documentals es corresponen als capbreus i cadastres moderns. El 1716 era propietat de dos pubills anomenats Bas i Balegar, que vivien a Capellades, i la casa era ocupada per masovers. En aquests moments es tractava d'una casa de petites dimensions anomenada Cal Morei, que nomès comptava amb una sala, una cuina i dues habitacions. Possiblement la casa degué abandonar-se a començaments del segle XX, trobant-se actualment en estat de ruïna i en perill de desaparèixer.La propietat comptava amb forces terres de conreu i bosc, inclosa una que era anomenada La Coma de Morei, que afrontava amb els masos Vilaseca i Rossinyol.