Mas Bolet
Mediona

A l’est de la Font del Bosc i Can Paixano, a límit nord del terme.

Està abandonat i amb moltes parts ensorrades. L'interior és ple de pintades.
    Fitxa ARQ077 del Catàleg de béns a protegir del POUM
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Masia de planta quadrangular composada de diversos cossos que evidencien diferents fases d’ampliació. Actualment està abandonada i amb els forjats parcialment ensulsiats i coberts de vegetació el que ha dificultat tant l’accés com observació detallada de l’edifici.

Correspon a una construcció amb planta baixa, pis i golfes, feta amb murs de maçoneria i coberta a doble vessant de teula àrab amb carener paral·lel a la façana.

S’accedeix al cos principal per un portal adovellat amb arc de mig amb una inscripció a la clau força erosionada, on es veu una espècie de trebol o element vegetal inscrit en un cercle i la data 1722. S’intueixen altres línies difícils d’interpretar.

Totes les obertures observades són fetes d’obra, rectangulars, seguint una certa simetria, a la façana posterior i ha un portal d’arc rebaixat ceràmic.

Per la banda nord hi ha adossades les corts i també es veuen les restes d’un altre edifici completament ensulsiat. A llevant hi ha un altre edificació independent.

A l’interior es conserven paviments i elements típics d’aquest tipus de construccions, forjats de fusta, llar de foc, bancs, etc però es troben en mal estat de conservació i amb reformes, pintades i transformacions força recents.

Destaca l’escala d’accés al primer pis, que tot i estar parcialment pintada s’intueix la barana de pedra treballada on es poden veure unes decoracions gravades a la pedra similars a les de la clau de la porta adovellada de l’entrada.

Edificació possiblement vinculada al creixement del municipi entre finals dels segle XVIII amb l’extensió de la vinya per la producció d’alcohol per exportar a Holanda i Amèrica. Aquest creixement es consolidà durant el segle XIX amb l’augment del preu del vi, degut a l’arrasament de les vinyes franceses per la fil·loxera.