Mas "A"
Vallcebre

La Barceloneta

Enrunat
    OPC - María del Agua Cortés Elía

Les ruïnes d'una casa antiga. Es tracta d'una construcció de pedra calcària i morter, adossada a la penya de la carena. La presencia de trossos de teula indica un cobert de fusta i teules. Hi ha una segona construcció a pocs metres de la primera. Es tracta d'una construcció rectangular i de dimensions importants, igualment de pedra calcària i morter i adossada a la roca a la vessant nord de la carena. La vegetació va impedir la recollida de dades.

Zona de bosc i de pastura de vaques a 1,285 metres d'altitud. Es tracta d'una carena rocosa, de roca calcària del Garumnià roig superior (Paleocé). Accés relativament fàcil a peu des de la pista de terra de Vallcebre a Maçaners per la Barceloneta al nivell de Cal Tiet.

No se sap el nom d'aquesta casa. El nom Cal Planas apareix en el mapa excursionista Moixeró La Tosa d'Alpina (edició 2011-2012) i en el registre de cases de Vallcebre de 1899, però ni en el "mapa minutes" de 1927 del ICGC ni en el cens de 1932. Al principi es pensava que les ruïnes trobades aquí eren les ruïnes de Cal Planas però segons el mapa d'Alpina, la casa se situa més a prop de la Roca de Castellar en un indret relativament pla. De totes maneres això deixa aquesta casa sense nom. El que és interessant es que te l'aparença d'una construcció de l'època medieval. J.Bolòs, en un estudi dels edificis de l'època medieval trobats a Vilosiu, Cercs, deia que "cal tenir ben present que, en relació amb les construccions anteriors (masos com els de Vilosiu), l'existencia d'una roca on recolzar les tres parets restants i la coberta fou molt important." Al principi del segle XX Marià Grandia i Soler, quan parlava de les cases de Vallcebre, deia que "cada uno ha hecho su casa junto a sus campos y aqui ha buscado la mejor orientació colocando su casita de cara a mediodia y de espaldas a una roca, sierra o altozano que lo resguarden de los helados cierzos o tramontanas de invierno." La tradició oral diu que hi havia una església per aquí.

Felipó, R. I Perea, M.P. (2014) Notes biogràfiques de Marià Grandia i Soler i la seva Monografía lingüística de Vallcebre. Ediciones de La Tempestad S.L., Barcelona.
    Bolòs, J. Un mas medieval pirinenc: el mas B de Vilosiu (Cercs, Berguedà). Estudi dels edificis i dels materials trobats durant les excavacions (1984-1986).
    Fonts orals (Josep Oriola).