Marjada de la vinya del Sabater
Copons

Vinya del Sabater

Estructural
    P. Barbado. OPC

Es tracta d'un conjunt de bancals bastits amb la tècnica de la pedra seca, per delimitar les parcel·les de cultiu en una zona seca i escarpada. Aquest estil de conreu era habitual en les zones de clima mediterrani, ja que era una manera de combatre l'erosió del sòl. Conformen un conjunt de terrasses que s'estenen per tot el relleu, proporcionant una visió des de lluny com una gran escala que s'enfila per la vessant de la muntanya.

Bona part de les muntanyoles que voregen el nucli de Copons tenen les seves vessants aterrassades, repletes de diverses construccions en pedra seca i farcides per feixes on poder-hi conrear. La majoria daten del període de màxima producció de raïm per l'elaboració de vi i la seva exportació, tot i que també era comú el conreu d'arbres fruiters i oliveres. Durant l'èxode rural i amb l'arribada de la fil·loxera, moltes d'aquestes terrasses quedaren en desús i abandonades.