Marge del camí del Pla de les Sitges al Coll de Frígols 2
La Torre de Claramunt

Coll de Frígols (08789 La Torre de Claramunt)
    Des de a BV-2134, al km. 08 prendre el camí que baixa al Cameró, a uns 500 m

Raquel Valdenebro Manrique

Marge de pedra seca que recorre el tram final d'un dels ramals del camí, que des del Pla de les Sitges i des de la carretera BV-2133 s'adreça al Coll de Frígols, i acaba al peu de la carretera BV-2134. Concretament es tracta del ramal de llevant que passa al peu del Coll de Frigols. S'esten en sentit Nordoest-Sudest uns 300 metres, servint de marge de les terres de conreu. Es tracta d'un mur aixecat en pedra travertínica local sense desbastar aixecat amb el sistema tradicional de construcció en pedra seca, apuntalant les pedres mes grosses amb pedra petita. La seva alçada mitjana és de 1,70 i metres, i el seu gruix també oscil·la entre els 30 cm i els 50 cm. Es tracta d'una estructura que s'adapta a les irregularitats del terreny i en ocasions es recolza sobre la pedra vista, creant un petit graó.

Aquest tipus d'estructures es corresponen a una explotació intensiva dels camps de conreu del voltant i a la delimitació de camins. Cal pensar que es tracta d'un mur que podria haver estat aixecat a mitjans del segle XIX en ple període d'explotació intensiva de la vinya, a l'igual que algunes de les construccions de pedra seca del voltant.