Mare de Déu dels Torrents Montmajor

Correà

XIII
Privada accessible
Bisbat de Solsona. Palau Episcopal. 25280 SOLSONA
Cortés Elía, Mª del Agua

La imatge que actualment és venerada i conservada a l'església de Sant Martí de Correà del municipi de L'Espunyola, procedeix del santuari dels Torrents, existent ja al segle XIII però reconstruït quasi totalment al segle XVIII. És la representació de la Mare de Déu entronitzada en talla de fusta policromada realitzada a inicis del segle XIII i, segons molts estudiosos, una de les imatges més boniques de les que es conserven a la nostra comarca. Amb un posat estàtic i solemne però amb un somriure que fa la seva cara amable, coberta amb un mantell i amb el nen assegut al genoll actuant així la Verge com el tron de Jesús, i tots dos coronats per mostrar la seva posició. La Verge sosté una bola a la mà dreta, mentre que amb l'esquerra agafa al nen. Aquest agafa un llibre amb la mà esquerra i amb la dreta beneeix.

La imatge data del segle XIII i és d'estil romànic. Durant la guerra civil la imatge va ser amagada a la caseta de Correà, fet que va evitar la seva destrucció tal i com va passar amb moltes altres. Va ser restaurada i repintada el 1935, fet que no ha fet perdre les seves característiques originals i no ha minvat la veneració que li fan, principalment els pagesos, ja que a ella demanen que les plujes siguin suficients cada any per garantir les seves collites. Els goigs a la Mare de Déu dels Torrents van ser escrits i aprovats pel bisbat de Solsona l'any 1935

BERNADICH, A. ; ROTA, M.; SERRA, R. (1991). Guia d'Art del Berguedà. Consell Comarcal del Berguedà. AA.VV. (1985). Catalunya Romànica. Vol. XII El Berguedà. Fundació Enciclopèdia Catalana.