Mare de Déu de l'Assumpció de les Fosses
Sobremunt

Sector oest del terme municipal
    A 1840 metres per pista forestal de la carretera BV. 4601, punt quilomètric 18'460.

Presenta arrebossat escrostonat, teulada en mal estat i vegetació als murs.
    Jordi Compte i Marta Homs

La capella de la Mare de Déu de l'Assumpció de les Fosses es troba situada a uns 4 metres de la façana sud-est de la masia de la Fosses. Es tracta d'una capella de planta rectangular, teulada de doble vessant amb aigües laterals i murs de maçoneria de pedra arrebossats, amb cantonades diferenciades de carreus de majors dimensions.
    Les úniques obertures es troben a la façana principal, orientada al sud-oest. Presenta un portal emmarcat amb brancals motllurats i coronament d'arc rebaixat motllurat amb dovelles curtes, desencaixades. A sobre s'obre un òcul emmarcat amb pedra motllurada. Davant la façana principal hi ha un espai delimitat amb un mur de pedra. La façana nord-oest presenta un petit cos adossat amb teulada de doble vessant.

La capella es troba documentada l'any 1892 en un informe que el rector de Sant Martí va fer repassant l'estat de la parròquia. En aquest informe a part de l'església parroquial i l'ermita de Santa Llúcia també hi apareixia la capella de la Mare de Déu de l'Assumpció, al mas les Fosses, en la qual s'hi deien dues misses anuals. Als anys 40 del segle XX la capella ja no tenia culte.

FONT, Dani (1992). Resum històric de les parròquies de l'arxiprestat del Lluçanès. (inèdit).
    GAVÍN, Josep M (1984). Inventari d'esglésies. Osona. Volum 15. Arxiu. Gavín.