Mare de Déu de la Pau
Òdena

  Anoia
  Plaça de l'Església
  Emplaçament
  Pla de la Masia

  Coordenades:

  41.58139
  1.63857
  386512
  4604195
  Número de fitxa
  08143 - 2
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Avantguardes
  Segle
  XX
  Any
  1978
  Francesc Claramunt i Pol
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA, núm. 5860
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Privada
  Bisbat de Vic/ Santa Maria, 2 - Vic
  Autoria de la fitxa
  Josep-Vicenç Mestre i Casanova

  El temple de la Mare de Déu de la Pau és l'església qualificada com quasi-parroquial del barri de Sant Pere. Segons el codi de dret canònic en circumstàncies especials es pot constituir una quasi parròquia. Es tracta d'una comunitat de fidels que encara no s'ha constituït com a parròquia, tot i que les seves funcions són gairebé idèntiques.
  Segons Josep-Vicenç Mestre "L'edifici va ser construït l'any 1978 i està configurat per un joc de volums cilíndrics intercalats, formant un conjunt de volums suaus i harmònics. A la banda sud, al costat de l'accés principal al temple, emergeix el campanar constituït per una senzilla torre cilíndrica amb petites obertures als quatre vents que recorda el minaret d'una mesquita islàmica, i que és l'únic element que proporciona verticalitat al conjunt. Una senzilla creu corona la torre del campanar. Defugint materials utilitzats en d'altres edificis d'aquestes característiques, els murs de l'església són arrebossats i pintats de blanc. Un conjunt d'arcuacions cegues apuntades, les finestres de clara verticalitat i els vitralls són les úniques ornamentacions de l'edifici. A la part posterior, l'edifici mostra una façana amb algunes obertures de diferent forma i dimensions protegides amb reixa metàl·lica. Unes escales exteriors comuniquen els diferents nivells de l'edifici.
  L'interior segueix les directrius marcades pel Concili vaticà II, amb línies austeres i
  senzilles representacions iconogràfiques, en un intent de proximitat als feligresos".
  La pintura mural de l'altar és obra de Teresa Busquets de l'any 1978; va ser restaurada anys després per Felipe Lucio.
  A l'interior també trobem un Cristi Crucificat i una imatge de la Mare de Déu de Fàtima que prové de Santa Maria d'Igualada on estava guardada en un magatzem. La va pintar Mercedes Siman. L'església no disposa encara de cap imatge de la titular, la Mare de Déu de la Pau; només hi ha una petita figura a partir de la qual s'havia de fer l'original però que de moment ho s'ha fet realitat.

  A causa d'un important nucli poblacional format pel barri de Sant Pere i el Pla de la Masia, sorgit especialment a partir de la dècada dels seixanta del segle XX en aquest extrem del terme municipal d'Òdena, es bastí, no sense dificultats, aquesta singular església.
  El primer bateig consta el 15 de desembre de 1974, quan es celebrava Missa en un magatzem del Barri de Sant Pere habilitat per aquesta circumstància. El temple actual es va beneir el 1978, tot i que ja s'hi feia missa des de 1977 per donar servei als barris de Sant Pere, Sant Ramon, Manyoses i Pla de la Masia.

  GAVÍN, Josep M (1984) Inventari d'esglésies: Anoia - Conca de Barberà, vol. 16. Ed. Arxiu Gavín, Valldoreix.