Mare de Déu
Castellbell i el Vilar

  Bages
  Castellbell i el Vilar
  226

  Coordenades:

  41.63379
  1.85973
  405025
  4609746
  Número de fitxa
  08053 - 142
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Medieval
  Romànic
  Segle
  XII-XIII
  Estat de conservació
  Regular
  Ha perdut gran part de la policromia original i l'estucat, deixant la fusta vista.
  Protecció
  Física
  Accés
  Restringit
  Científic
  Titularitat
  Privada accessible
  Museu Episcopal de Vic (Pl. del Bisbe Oliva, 3 - 08500 - Vic).
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  Mare de Déu romànica de la que no es coneix el lloc de procedència. La seva alçada és de 61 cm. Es tracta d'una imatge en majestat, sedent,damunt un tron amb el Nen sobre els genolls. Porta una túnica de coll rodó, de color porpra amb motius geomètrics de color negre. Per damunt hi passa un mantell que passant per sota el braç dret, li tapa la falda i els genolls. Un vel que deixa veure els cabells li cobreix en part el cap. El Nen va descalç i porta una toga a la manera romana. Ni el Nen ni la Mare de Déu porten corona. La composició hieràtica de les figures és pròpia de l'estatuària romànica. Però en aquest cas barreja elements propis del segle XII amb traços de principis del XIII. Les mans adquireixen una rellevància especial; amb l'esquerra protegeix l'infant i amb la dreta sosté la bola del món. El Nen mostra la Biblia amb la mà esquerra, i amb la dreta beneix.

  Ingresa en el Museu Episcopal de Vic abans de l'any 1898, catalogada amb el número 1249; procedent d'un lloc indeterminat de Castellbell.

  VIGUÉ, Jordi (dir.) (1984).Castellbell i el Vilar; dins Catalunya romànica, vol. XI, El Bages, Barcelona, pàgs. 175 - 180